Vad är Habeas Corpus?

April 14

Ungefär som de medicinska och vetenskapliga samfund, använder jurister latin som en form av universellt språk. En stämnings habeas corpus utfärdats av en spansk domstol, till exempel, känns lätt igen på en domare som arbetar i USA. Habeas corpus betyder bokstavligen "du har i kroppen", och är en av de mest grundläggande rättigheterna för dem som har fängslats för brott. De första användningsområdena för en stämning (domstolsbeslut) om habeas corpus kan spåras ända tillbaka till medeltiden.

I ett typiskt fall med en stämnings habeas corpus, kan en fånge innehas för narkotikahandel i Texas framställningar en federal domstol att se över rättvisan i meningen eller någon kränkning av sina konstitutionella rättigheter. För att kunna undersöka framställningen måste en federal domare kunna undersöka fången i hans rättssal. Han eller hon kommer att utfärda en stämnings habeas corpus till statlig nivå fångvaktare närvarande håller fången. Detta försäkrar den federala domstolen att fången är verkligen levande och i acceptabel hälsa.

När den intagne har fysiskt tillgänglig, kan den federala domstolen sedan utvärdera omständigheterna i det enskilda fallet och avgöra om någon av fångens federala rättigheter kränktes. Detta kan innebära att avgöra om en polis wiretap var rättsligt motiverat, eller om bevisen som används för att fälla fången hanterades korrekt. Utan en stämnings habeas corpus, skulle en oskyldig eller felaktigt dömde bringar år bakom galler utan mycket rättsskydd.

I en värld av lagen, termen habeas corpus beskriver bara en del av historien. Det finns två stämningsansökningar av habeas corpus som kan tvinga en fånge att vittna som vittne, för att etablera identitet eller ge domstolen ytterligare information. Den överlägset vanligaste användningen är att se en fånge inte har misshandlats och är verkligen fri att visas i ytterligare förfaranden.

  • Fångar har rätt att habeus corpus rättigheter.