Vad är Rollmops?

April 11

En rollmop är en enkel maträtt som brukar serveras som förrätt. Den är gjord av två huvudingredienser - en bit fisk och en grönsak. Fisken är typiskt en filé sill som betade och rullade runt en bit grönsak - vanligtvis en knipa eller lök. Den sill hålls på plats med en tandpetare eller liten spett. Rollmops sitt ursprung i Tyskland, och medan de kan vara hemlagad, de är också ofta köpt redan monterade i burkar.

Medan många traditionella recept bara ringa efter sill som fisken i en rollmop, någon fisk som är tunn och smidig nog är acceptabelt. Alternativ till sill inkluderar luktade och andra större insjöfisk sorter. De kan också göras med sardiner men i Tyskland denna variation kommer från ett annat namn kallas kronsardinen eller krona sardiner.

Den inlagd bit fisk typiskt lindad runt en annan bit av mat, vanligtvis en grönsak. Det kan vara en knipa, såsom en liten gurka; en bit lök, som en brun lök; eller en oliv, vanligtvis en grön oliv.

Rollmops hålls vanligtvis tillsammans med en tandpetare eller spett. Fler än en tandpetare eller spettet kan också användas per bit för att hjälpa till att hålla allt tillsammans.

Rollmops kan göras färska, men de kommer också förberedda i glasburkar fyllda med inlagd juice. De bör inte förvaras i metallbehållare eftersom metallen inte jive väl med den sura betlösningen de rollmops är nedsänkt i. Om rollmops lagras i en lämplig behållare och förvaras i kylskåp, de förblir oftast ätliga och välsmakande i flera veckor.

Det finns många sätt att äta rollmops. Vissa äter dem kallt och med sina händer, lämnar rollmop intakt så olika smaker och texturer kan upplevas tillsammans. Andra isär ingredienser och äta dem som en del av en smörgås, mellan två brödbitar. Ytterligare andra äter ingredienserna i en rollmop separat, och en del väljer att belägga dem med ströbröd och stek dem i olja eller bacon fett.

Denna maträtt var populär i 19th century Tyskland. Historiska källor hävdar att Berlin var känd för att producera de bästa rollmops under denna period. Deras popularitet har enligt uppgift spridit sig till många länder runt om i världen och denna maträtt fortsätter att avnjutas idag.

  • Rollmops kan göras med sardiner.
  • Gröna oliver används ofta i rollmops.
  • Gurkor används ofta på insidan av en rollmop.
  • Med ursprung i Tyskland, är en rollmop en inlagd sill rullade runt en bit grönsak, såsom en lök eller en pickle.