Vad är skillnaden mellan Rörmokare och Pipefitters?

March 6

Skillnaden mellan rörmokare och pipefitters är i allmänhet en av skalan och skicklighet. Medan både arbetar med rör och ventiler av olika material, rörmokare allmänhet är engagerade i bostadsområden eller lätt industri rörsystem för dricksvatten, avfallshantering, och värme / kyla. Pipefitters, även kallad steamfitters, arbetar främst inom industriella, kommersiella eller militära tillämpningar.

Kompetens som krävs för pipefitter jobb är bredare och ofta mer krävande än för en rörmokare. En gesäll rörmokare är en skicklig yrkesman utbildade för att läsa ritningar och arbeta med material som PVC, koppar och galvaniserade rör, samt att bilda och ansluta dessa rör använder trådar, lim, och lod. Förutom att bygga en anslut nätverk av rör, installerar en rörmokare fixturer såsom handfat, toaletter, kranar och kranar.

En gesäll pipefitter använder några av dessa samma kunskaper och material i samband med sitt arbete, men han arbetar även med speciella metaller och legeringar som kan hantera mycket högt tryck. Pipefitting material såsom rostfritt stål, hög kolstål och andra legeringar används ofta av att arbeta med farliga material såsom färsk ånga. Anslutning högtrycksledningar av metallegeringar kräver en hög grad av skicklighet i specialiserade svetsning som en del av ett pipefitter jobb.

Ett brett utbud av Rörmontör karriärer finns inom branscher som oljeborrning och raffinering, marin och handelsflottan, och tillverkning. Inom oljeindustrin, pipefitters bygga rörsystem för att transportera råolja över stora avstånd från oljefält till raffinaderier och petroleumprodukter från raffinaderier till storstadsdistributionscentraler. I marin och handelsfartyg marina applikationer, Rörmontör jobb inkluderar installation och reparation av bränsle, hydraulik, och ventilationssystem.

Tillverkning ofta har behov av både rörmokare och pipefitters. Rörmokare installera och underhålla de nödvändiga vattensystem för att dricka, tvättning och avfallshantering samt sprinkler för kylning och eldledning. Pipefitters installera och underhålla pipe-och-ventil distributionssystem högtrycks som kan hantera en mängd olika material, inklusive levande ånga, lösningsmedel, färg, eller bearbetning av livsmedel ingredienser.

I USA, licensiering för rörmokare och pipefitters varierar ofta från land till land. Det är inte ovanligt att rörmokare och pipefitters att ha dubbla certifiering på grund av överlappningen av färdigheter och lärlingsutbildning. Många industriföretag kräver att en person har formell certifiering och erfarenhet och passera en kompetenstest i svetsning innan ett erbjudande om anställning sker. Med ökningen av industriell globalisering, Rörmontör jobb är regelbundet tillgängliga runt om i världen i oljefält, kraftverk, rörledningar och skeppsbygge.

  • Till skillnad från en rörmokare, kan en pipefitter fabricera rör, samt installera och underhålla dem.
  • Rörmokare arbetar generellt ion mindre bostads- och affärsprojekt.
  • Många industriföretag kräver att de sökande har formell utbildning i svetsning innan de anställs.
  • Rörmokare är vanligtvis mer bevandrade i PVC-rör installation än pipefitters.
  • Pipefitters arbetar på stora projekt, såsom rörledningar.