Vad sautering?

February 18

Sauteing är en tillagningsprocess som innebär matlagning mycket snabbt på hög värme med en liten mängd fett. Den är lämplig för ett brett utbud av livsmedel, inklusive grönsaker, kött och fisk och skaldjur, och resulterar i en smakrik maträtt som kan vara klädd med ett brett utbud av såser. De flesta kockar använder en traktörpanna för sautering, eftersom denna typ av pannan är särskilt utformat för att möta behoven hos denna matlagning teknik. Alla typer av breda, grunda sidig pan kommer att fungera bra för sautering, om du inte har en traktörpanna till hands.

När ett livsmedel sauterade rätt sätt, kommer det fram en skarp, smakrik skorpa samt matlagning hela vägen igenom. Detta skiljer processen från brännande, som helt enkelt skapar en brun skorpa på mat utan matlagning interiören. Smaker av sauterade livsmedel tenderar att förbättras genom en brynreaktion skapats i pannan. Det är därför en låg, het panna är viktigt, så att köttet inte ånga eller koka i sin egen saft. Dessutom måste livsmedel vara torr när det är kokt, som vätskor gör att köttet ska börja stewing istället för sautering, och detta är inte önskvärt. Mat ska inte heller vara trångt i en kastrull, eller det kommer inte brun väl.

Ordet kommer från det franska sauter, "att hoppa", en hänvisning till det faktum att maten verkar hoppa i pannan från värmen, och i den gungade som krävs för en lyckad sautera. Att sautera mat, börja med att förvärma en kastrull på en måttlig värme inställning innan du lägger olja eller fett och vrida upp värmen till medelhög. Som en allmän regel, du vill ha ett fett med en hög rökning punkt, så att fettet inte kommer att brinna. Om du vill att rik smak av smör, till exempel kombinera den med olivolja till sautera. När fettet är hett, skjut den mat som sauterade i pannan.

Om du sautering en stor nedskärning av kött, är det bäst att lämna köttet ensam, vrida den med jämna mellanrum så det brunt. Om du tillagar ett sortiment av objekt, såsom räkor eller hackade grönsaker, använd en spatel för att slänga dessa föremål, att se till att alla sidor utsätts för värmen av pannan. Vissa kockar faktiskt fysiskt manipulera pannan att kasta matstunder sautering, och medan det ser prålig, det tar skicklighet och kan orsaka temperatursvängningar som kan påverka smaken på maten.

När du är färdig sautering, kan maten vara pläterade och serveras. Det är en utmärkt idé att deglaze den heta stekpannan med lager, vin eller annan vätska för att lyfta upp de karamelliserade bitar överblivna från sautera processen. Den erhållna vätskan kan användas för att göra en sås eller sås för maten.

  • Olivolja, som kan användas för att sauteeing.
  • En sauterad biff med tryffelsmör och pommes frites.