Vilka är de olika typerna av nasofarynxcancer?

July 14

Levande vävnadsceller replikera och växa som en del av sin livscykel. När dessa celler börjar att växa okontrollerat, och invadera andra vävnader eller delar av kroppen, anses de vara en cancer. Nasofarynxcancer karakteriseras av denna okontrollerade celltillväxt i nasofarynx, som är det område av det där halsen, näsa och mun möts kropp. Det finns flera typer av nasofarynxcancer, inklusive skivepitelcancer, cystisk karcinom, samt lymfom och melanom.

Nästan alla typer av nasofaryngeala cancer är skivepitelcancer, vilket innebär att de förekommer i lägenheten, hud som celler som klär de nasala och mun håligheter. Symtomen omfattar ringningar i hör eller slump näsblödningar. En häst röst är ett annat symptom. De flesta av dessa symtom är lätt skrivs andra mindre villkor, så att diagnostisera skivepitelcancer nasofarynxcancer kan lätt förbises. Behandlingen görs vanligen genom omfattande kirurgi eller strålbehandling.

Om en nasofarynxcancer är ett lymfom, började det i lymfkörtlarna eller vävnad. I lymfkörtlarna är en viktig del av det lymfatiska systemen, och är nödvändiga för korrekt funktion av patientâ € s immunförsvar. Symtomen omfattar svullna lymfkörtlar som donâ € t orsaka någon smärta för patienten. Ofta är denna typ av cancer som inte diagnostiseras förrän tumören har vuxit kraftigt. Behandla lymfom är en särskilt känslig process, eftersom patienten kommer att uppleva minskad funktion av deras immunförsvar.

Melanom är cancerformer som förekommer i de hudceller som ger mänsklig hud dess färg. Melanom är oftast förknippas med hudcancer, men nasofarynxcancer melanom kan uppstå också. De kan utvecklas på huden antingen på utsidan eller insidan av näsan och munnen. Symtomen omfattar oregelbundet formade, udda färgade utväxter på huden som inte orsakar någon smärta i de flesta fall. De som förekommer på huden inuti dessa hålrum kan vara särskilt svåra att diagnostisera eftersom dessa celler inte är synligt för blotta ögat.

Adenocarcionoma och adenoid cystisk karcinom är särskilt sällsynta typer av nasofarynxcancer som utvecklas i den nasala eller orala håligheter. I de flesta fall, de bildar på spottkörtlarna inne i munnen. Behandlingen pågår vanligen kirurgiskt, med strålbehandling efter. Sarkom är en annan sällsynt typ av nasofarynxcancer som sker i den bindväv, inklusive ben, brosk och fett. Strålbehandling rekommenderas för behandling av denna typ av nasofarynxcancer med kirurgi som en sista utväg.

  • Strålbehandling, såsom med en linjäraccelerator, kan användas för att hjälpa behandla nasofarynxcancer.
  • Symtom på nasofarynxcancer inkluderar svullna lymfkörtlar.