Vad innebär det att vara "Wet bakom öronen"?

March 5

Att vara blöt bakom öronen huvudsak innebär att vara oerfaren, okryddat eller ens lite naivt eller omogen. I affärsvärlden är denna fras ofta tillämpas på nya medarbetare som inte är riktigt redo att acceptera det fulla ansvaret för sina positioner ännu. Det är också vanligt att äldre människor att uttrycka skepsis över en yngre persons kunskaper eller behörighetsnivå genom att hävda att han eller hon fortfarande är "våt bakom öronen." Vid något tillfälle, dock en rookie eller praktikant brukar inte få den nödvändiga erfarenheten eller visdom.

Ursprunget till frasen verkar vara rent amerikansk, med vissa källor spåra tillbaka flera hundra år. Det är mer troligt att beskrivningen trädde i populära användning runt 19-talet, som jargong av cowboys blev vanligare. En teori menar att "wet bakom öronen" började som en beskrivning av nyfödda och unga kalvar, som började sitt liv som omfattas av slem och andra vätskor. Eftersom dessa kalvar mognat, att den sista delen av deras kroppar blivit helt torra var fläckar som ligger bakom deras öron. I den meningen frasen var cowboy förkortning för en oerfaren eller grön ranch handen.

Det är också möjligt att frasen "våta bakom öronen" började med människobarn, som också född omfattas av ett lager av slem och vävnad. Till skillnad från en kalv, emellertid, en mänsklig baby ofta torkas av en sköterska eller dess moder kort efter födseln. Analogin kan vara mer metafor i naturen, dock. Tills barnet når en viss mognadsgrad eller får en viss mängd "street smarts", han eller hon kan fortfarande anses lite blöt bakom öronen.

Detta är inte att säga att vägs "wet bakom öronen" är nödvändigtvis en dålig sak. Nästan varje yrke eller intresse har en inkörningsperiod, och så småningom de flesta människor att uppnå ett tillstånd av kompetens och mognad som deras kompetens förbättras. Nästan alla upplever en känsla av att vara osäker på sig själva när de konfronteras med en mer avancerad uppsättning ansvar eller arbetets krav. Tid och erfarenhet är det enda som hjälper konvertera en ung praktikant eller studerande till en kompetent och säker anställd.

  • En oerfaren, omogen ung människa kallas ofta som "wet bakom öronen.".
  • Cowboys var förmodligen bland de första att kalla någon "våta bakom öronen."