Vad är Sinus kirurgi?

April 24

Sinus kirurgi är operation som utförts på bihålorna, antingen för att korrigera fysiska defekter eller för att ta itu med kronisk bihåleinflammation. Denna operation är normalt utförs under narkos med en maxillofacial kirurg eller otolaryngologist, annars känd som en Öron-, näs- och hals (ENT) kirurg. Proceduren tar vanligtvis flera timmar, och det följs med flera dagars läkningstiden under vilken patienten kan uppleva ett visst obehag.

Klassiskt är sinuskirurgi utförs eftersom patienten håller med bihåleinflammation, och ingen av de tekniker som används för att hantera bihåleinflammation arbetar för patienten. Läkaren kan använda medicinsk imaging studier för att titta inuti sinus hålrum, bedöma patientens situation och letar efter saker som kan korrigeras med kirurgi. Om bihålorna är kraftigt inflammerad med skadad vävnad eller de ser ut som de inte dränera ordentligt, kan sinus kirurgi hjälpa till att lösa patientens kroniska problem med bihålorna.

Under operationen är instrument införas antingen genom munnen eller näsan. Kirurgen trimmar bort inflammerad och sjuk vävnad, och vidgar dräneringsöppningar för att tillåta sinus hålrum rinna av ordentligt. I vissa fall kan kirurgi faktiskt omdirigera bihålor, så att de kommer att dränera mer effektivt. Därefter packar kirurgen området med dressing för att absorbera kroppsvätskor som kommer att tömma från operationsstället, och patienten bringas ur anestesi.

Blödning och smärta i de första dagarna efter operationen är normala. Medan patienten kan ofta gå hem samma dag som operationen, kommer det att bli nödvändigt att gå tillbaka till läkarmottagningen så att förpackningarna kan ändras och kan övervakas utvecklingen av helande. Under de första dagarna, måste patienten undvika källa stam. Så småningom kan förpackningarna tas bort, och patienten kan börja på en kurs för nasal bevattning för att hålla bihålorna ren och hälsosam.

Långsiktig vård efter sinuskirurgi omfattar regelbunden nasal bevattning och tekniker som är utformade för att hålla bihålorna smorda för att minska risken för infektion och främja dränering. Patienterna måste följa anvisningarna noga för att se till att deras bihålor läka ordentligt, så inte följer kan leda till infektioner och andra komplikationer.

Sinus kirurgi fungerar inte för alla. Patienterna bör diskutera riskerna och fördelarna med operationen tillsammans med deras specifika fallet med kirurgen innan samtycker till förfarandet.

  • Ett tvärsnitt av huvudet inklusive bihålorna.
  • Sinus kirurgi är operation som utförts på bihålorna, antingen för att korrigera fysiska defekter eller för att ta itu med kronisk bihåleinflammation.
  • Sinus kirurgi utförs med narkos.
  • Frekventa bihåleinflammation kan kräva operation.
  • Vanligen används av otolaryngologer har otoskop ett starkt ljus och förstoringsglas, vilket gör en ser djupt inne i öronen under utvärderingen av problem med bihålorna.
  • Nasal bevattning kan vara till hjälp efter sinuskirurgi för att hjälpa till att hålla bihålorna ren och hälsosam.