Vad är Lever Fluke?

May 27

Infektion med parasiten levern lyckträff är ett stort hälsoproblem för miljontals människor, särskilt de som bor i Fjärran Östern, Östeuropa och Sydostasien. Dessutom, på grund av den stora mängden resor mellan länder, är lyckträff infektion blir mer framträdande i områden där sjukdomen har inte tidigare funnits, till exempel i Nordamerika. Det finns flera typer av medicinska tillstånd som människor smittats av parasiten kan uppleva, varje beroende på vilken typ av parasit som har inbäddade sig in i sin värd.

Fåren lever lyckträff, även kallad Fasciola hepatica, och Fasciola gigantica, finns två typer av parasiter som normalt infekterar växtätare - som får - men kan också orsaka infektioner hos människor. Vanligtvis är ägg av flyet utmatas i avföring från ett infekterat djur. Äggen embryonate sedan i vatten, släppa miracidia, och sedan infektera en snigel som mellanvärd. Väl inne i snigeln, förvandlar parasiten sig in metacercariae tills den är redo att släppa sig själv från snigeln och vänta på växtliv, såsom vattenkrasse, för intet ont anande växtätare eller människor att äta det. Djuret eller människan, äter växten och följaktligen, parasiten, och blir infekterade.

Hos människor tar det de nästan tre till fyra månader för metacercariae att utvecklas till en vuxen levermask av F. hepatica eller F. gigantica sorter. Men när de är fullvuxna, kan de vara 30-75 mm, respektive. Den relaterade medicinskt tillstånd kallas fascioliasis. Fascioliasis är vanligast där nötkreatur och får tas upp och där människor konsumerar vattenkrasse. Symtomen är feber, buksmärtor, och eosinofili; Men tror nästan 50% av de drabbade inte har några symptom alls.

De andra vanliga parasiter som orsakar en lyckträff infektion är Opisthorchis viverrini, Clonorchis sinensis, och Opisthorchis felineus. De är endemisk i naturen i områden i Östeuropa och Östasien. En 2001 studie i Thailand har kommit fram till att nästan 6 miljoner personer har Opisthorchiasis, en infektion på grund av lever lyckträff. Oftast inträffar infektion där cyprinoid fisk som är okokt är vanligt i kosten.

Eftersom denna mängd av parasit är foodborne, de är mycket vanliga. Till exempel, om det är otillräcklig sanitet och dålig infrastruktur för avloppsvatten, kan människor lätt blir infekterade med C. sinensis och O. viverrini levermask parasiter. Äggen av parasiter passerar in i vattenkällor genom avföring där de fäster sniglar. När de släpper sig från sniglar som cercariae, de hittar cyprinoid fisk som värdar. Där de fäster fisk hud, fenor, och muskler och förvandlas till metacercariae och när människor konsumerar rå fisk, blir de smittade med flyet och tillhörande sjukdomar, Opisthorchiasis.

Återigen, de flesta människor som drabbas av levermaskar eller som har Opisthorchiasis inte har några symptom. Däremot kan de som är smittade drabbas av buksmärtor, trötthet, och förstorad gallblåsa. Dessutom parasiterna O. viverrini och C. sinensis anses cancerframkallande och kan orsaka cancer. Lyckligtvis finns det några läkemedel som kan hjälpa till att bota dem som drabbats av levermask parasiter.

  • Infektion med parasiten levern lyckträff är ett stort hälsoproblem för miljontals människor, särskilt de som bor i Fjärran Östern, Östeuropa och Sydostasien.
  • Får levermask parasiter infekterar vanligtvis växtätare, men kan också smitta människor.
  • De med levermaskar kan lida av en förstorad gallblåsa.
  • Buksmärta kan orsakas av levermaskar grävande i en människas lever.