Vilka är de olika symtom på Tongue cancer?

September 5

De vanligaste symtomen på tungan cancer inkluderar röda eller vita fläckar på tungan, smärta medan tugga eller svälja mat, blödning i munnen, och dålig andedräkt med en ovanlig lukt. Tungan cancer är en term som används för att beskriva den snabba tillväxten av cancerceller i en persona € s tunga. Det är vanligast orsakad av skivepitelcancer, i vilket de skvamösa cellerna i tungan bli cancerogena och därefter börjar att visa sig som en tumör.

En av de tidigaste symtomen på tungan cancer är lesioner som plötsligt uppträder och Dona € t går bort, även efter två veckor. Dessa lesioner visas som massor eller klumpar på antingen den övre eller den sida av tungan. Om skadorna varar längre än två veckor, bör en läkare ses, som i sin tur kommer att packa en liten bit av tungan och skicka det till labbet för att testa.

Ett annat tecken på tungan cancer är en mun öm. Ofta sådana sår är ett direkt resultat av brinnande oneâ € s mun från att äta mat thatâ € s för varmt eller för surt. Om tillståndet kvarstår längre än en vecka, bör personen i fråga söka vägledning från sin läkare.

Ytterligare symtom på tungan cancer inkluderar domningar i munnen, oförmågan att tala korrekt, smärta medan tuggar, och blödning. Dessa symptom på tungan cancer kan också vara ett tecken på ett annat tillstånd, vilket är anledningen till personer som lider av dem omedelbart bör söka råd av en läkare. Liksom andra cancerformer, är tungcancer bäst hanteras om diagnostiseras och behandlas tidigt. Annars kan sprida det snabbt till andra delar av munhålan genom blod och lymfkörtlar.

Symptomen på tungan cancer kan visas i någon, men det finns ett fåtal utvalda grupper som löper större risk. Män över fyrtio års ålder löper den största risken att utveckla tungcancer. Människor som har dålig munhygien, människor som röker och personer med en historia av munsår löper också en ökad risk. Forskare har upptäckt ett samband mellan strupcancer och ärftliga förhållanden, vilket innebär att människor med en familjehistoria av cancer är också i riskzonen.

Tungan cancer är behandlingsbar, men överlevande tungcancer innebär att ta omedelbara åtgärder. Det värsta någon kan göra är att undvika att se oneâ € s läkare på grund av rädsla för att symtomen är relaterade till något annat. Om symtomen är närvarande, är det bättre att få en snabb diagnos så att behandlingen kan påbörjas.

  • Blödning i munnen och dålig andedräkt är typiska symtom på tungan cancer.
  • Mun domningar kan vara ett tecken på tungan cancer.
  • Alkohol är associerat med en ökad risk för tungcancer.
  • Att inte upprätthålla en god munhygien kan öka risken för tungcancer.