Vad är en Rice hatt?

October 25

A-ris hatt är konisk hatt traditionellt tillverkad av växtfibrer och bambu med en trasa rem fäst hålla hatten på plats. Denna stil av hatten är särskilt förknippad med Vietnam, men variationerna är också slitna i andra östasiatiska länder, liksom i Indien och Mexiko. I Vietnam, dessa hattar har både praktiska och dekorativa funktioner. Den brett brätte av riset hatten är särskilt användbar som skydd för personer som arbetar i solen, och de naturliga fibrer kan vätas att kyla bäraren genom avdunstning. Dessa funktioner gör ris hattar särskilt praktiskt för fältarbetare och invånare i tropiska områden.

Att göra en ris hatt kräver skicklighet och precision. Många av de material som traditionellt används kan ersättas med nyare, starkare komponenter, men traditionella fibrer vanligtvis fortfarande används för det vävda materialet av hatten. I Vietnam är palmblad tillplattad med strykjärn och sedan blekt med svavel och solljus för att uppnå en ljus färg. Japanska ris hattar använder torkad starr som sin huvudsakliga vävt material. Dekorativa trådar används ofta för att brodera de hattar med ljusa mönster, även om teckning eller målning på hattar är också en vanlig utsmyckning.

Ris hattar är föremål för många legender i asiatiska länder. I Vietnam, finns det en fabel om en gigantisk kvinna som skyddade människor från hårt väder med sin koniska hatten gjord av palmblad som var lika stor som himlen. Denna kvinna lärde henne folk jordbruk och hattar är gjorda i form av hennes att fortsätta sitt uppdrag att skydda arbetstagare mot sol och regn. Tales som denna punkt till betydelsen av riset hatten i vietnamesiska kulturen.

Det finns många namn för ris hattar, även om de flesta av dessa kan anses stötande i varierande grad. Termen "kuli hatt," till exempel, är särskilt kränkande på grund av dess användning av ett föråldrat och rasistiska term för asiatiska arbetare. Å andra sidan, kan termer som paddy hatt eller ris plockare hatt ses som okunniga av de traditionella och dekorativa användningar av dessa hattar, liksom den stora skicklighet och hantverk inblandade i att göra dem.

Offensiven Börden av dessa villkor är att den som bär en sådan hatt är ett ris plockare trots exempelvis de i huvudsak bärs av buddhistiska munkar i Korea. Medan "ris hat" är den vanligaste allmän term för denna typ av hatt, är det viktigt att vara lyhörd för konsekvenserna av att använda detta språk i stället för mer lämpliga beskrivande termer, såsom de ord som används för dessa hattar på de platser de är slitna.

  • Ris hattar är koniska hattar traditionellt tillverkade av växtfibrer eller bambu med en trasa rem fäst hålla hatten på plats.