Vad är en Splog?

October 23

En splog är en blogg som har skapats för att sprida spam, typiskt innehåller inget eget innehåll. Splogs är extremt frustrerande för människor i blogging samhället eftersom de täppa till redan överfulla Internet och stöld av innehåll från legitima bloggar är en bekymmersam fråga om princip och även för personer som använder sina bloggar som en källa till vinst. Uppskattningar för 2007 föreslog att så många som 20% av de bloggar som anges på Internet är faktiskt splogs.

Termen "splog" är en kappsäck av "spam" och "blogg". Splogs är ungefär lika gammal som blogging community, tack vare möjligheten för skräppost för att fylla nästan alla tänkbara nisch. Eftersom många företag erbjuder gratis blogging tjänster, är otroligt lätt att starta en splog och det kräver ingen kontantutlägg. När en splog har fastställts, kan den användas för att försöka höja en webbplats i sökmotorer med hjälp av omfattande länkar. Det är vanligt att en spammare att starta hundratals splogs, så att det ser ut som många webbplatser länkar till ett enda spam webbplats, i hopp om att tvinga den att stiga i rankingen av en sökmotor så att människor kommer att klicka på den.

Innehållet i en Splog kan ta ett antal former. Många sploggers gör vad som kallas "skrapa", som innebär att stjäla innehåll från andra webbplatser och remailing det. Många splogs utnyttja RSS-flöden för skrapning, eftersom dessa flöden kan användas för att centralt organisera innehållet för det uttryckliga syftet att stjäla den. Skrapning är olagligt, och det kan vara svårt att upptäcka, särskilt när sploggers gör det skickligt, ändra vissa aspekter av den stulna texten och ta bort alla länkar till den ursprungliga platsen. Vissa bloggare använder övervakningstjänster för att leta efter stulna innehåll av just denna anledning.

I andra fall är innehållet i en splog fullständigt nonsens. Generellt är splogs egentligen inte tänkt att ses; deras syfte är att skapa länkar till andra platser i hopp om förvirrande sökmotorer. Många splogs genererar också trackbacks i ett försök att få sig länkad på legitima webbplatser; bloggare försöker vanligtvis att förhindra att sådana skräp trackbacks från att någonsin dyker upp på sina webbplatser. Ett besök på en splog kan avslöja en plats som är ganska utmärker och ofta ganska ful.

Bekämpning av Splog problemet är oerhört svårt. Flera webbplatser är dedikerade enbart till rapportering splogs och skrapa, och dessa platser uppmuntrar användarna att rapportera splogs till sina värdar när de visas på värdtjänster. Många av dessa värdar har vidtagit åtgärder för att göra det svårare att skapa en blogg, i hopp om att eliminera splogs, och de vanligtvis svara på påståenden om spam bloggar ganska snabbt.

När en splog inte på en värdtjänst, kan det ändå rapporteras till det företag som tillhandahåller serverutrymme om det innehåller hopsamlat material, eftersom skrapning mot upphovsrättslagar. Rapportering sådana webbplatser kan vara en utmaning, eftersom splogger går vanligtvis till stora ansträngningar för att dölja sin identitet och för att dölja identiteten på vad Internet värd används. Om en bloggare innehåll stulen och reposted på en splog och han är på en värdtjänst, kan han också få hjälp från sin värd.

  • Splogs är extremt frustrerande för människor i blogging samhället eftersom de täppa till redan överfulla Internet.
  • En splog är en blogg som är tänkt att avsikt leverera skräppost till användarna.