Vad är Cotija Cheese?

March 26

Cotija ost är en mexikansk ost som något hårt och smulig och används allmänt i ett antal latinamerikanska recept. Det tar sitt namn från staden Cotija i den mexikanska delstaten Michoacán, där forskare tror osten har sitt ursprung. Det görs fortfarande på små gårdar i Michoacán och i hela Mexiko, men dess popularitet utomlands, särskilt i USA och Europa, har också lett till en bredare kommersialisering. Många latinamerikanska livsmedels experter hävdar att hantverkare gjorda ostar är överlägsna i både smak och konsistens, men många kommersiella processer få liknande resultat. Massproduktion gör också osten spridning utanför av små jordbrukssamhällen.

Grundläggande Blanketter och Kännetecken

De flesta av Cotija ost som säljs i marknadsplatser och butiker är "åldern", vilket innebär att det har haft några månader (och ibland så länge som ett år) att sitta i en sval, mörk plats och torka ut. Åldrandeprocessen låter fukt avdunsta, vilket lämnar en salt, smulig slutprodukt. Osten är ibland också färska. Färsk Cotija är fortfarande något smulig, men har mer av konsekvens av feta. Lagrad ost ofta riven, medan färska versioner brukar smulade eller grovt brutit.

Vissa människor jämför de två att färsk italiensk parmesan och åldrad Parmigiano-Reggiano: en är fastare och saltare medan den andra är fuktigare och mildare, men båda har samma grundläggande smakprofil och kan användas på liknande sätt. De överlappningar i både form och funktion mellan dessa ostar har lett till att vissa livsmedel kritiker till smeknamn Cotija "mexikanska Parmesan." Både färska och åldrade versioner vanligen ut i omgångar eller kilar utan skalet, och oftast kräver kylning.

Populära Recept och användningsområden

Cotija har typiskt ungefär dubbelt salthalten av ostar såsom Cheddar och Gouda, vilket gör det en något impopulär val för användning som en tabell eller dessert ost. Kockar oftast använda den för att garnera och ge smak åt saker som refried bönor, tostadas, soppor eller chili. I Mexiko är en populär gatu vended mellanmål ett öra av rostade majs (kallas elote) rullade i smulad Cotija ost, dammas med chilipulver och beströdda med limejuice då.

Osten är mycket mångsidig och kan användas av kreativa kockar på ett antal olika sätt. Den kan användas för att garnera nästan alla typer av mexikanska eller Latinamerika mat, och är också populärt på ägg, sallader, eller strös eller riven över pasta. Cotija kommer att lägga en salt "kick" till nästan vad som helst.

Hur den är gjord

Jordbrukare följande traditionella recept börjar vanligtvis med färsk, helfet komjölk från lokala djur som äter en diet av rika gräs och korn. Cheesemakers salt mjölken, sedan koka det med ett enzym kultur tills ostmassan börjar bildas. Ostmassan kan siktas, ansträngd, och pressas i formar. Färskost är oftast klar inom en dag eller så; åldern versioner behöver vanligtvis tre månader eller mer för att sitta i en sval, mörk plats.

Den mest autentiska sättet att ålders osten är i en underjordisk grotta eller grotta, och vissa lantbrukare fortfarande använda denna metod. De flesta moderna tillverkare använder mer strömlinjeformad åldrande och blandningstekniker, dock. Många använder pastöriserad mjölk, till exempel, som i vissa fall kommer från storskaliga gårdar där korna utfodras en mer begränsad kost. Lägga extra enzymer för att påskynda åldrandet är också vanligt. Huruvida detta påverkar den totala smaken är ett ämne för viss debatt, även om många experter menar att denna typ av "hastighets åldrande" resulterar i en ost som inte har riktigt samma komplexitet smak som en som har åldrats mer naturligt.

Var hittar det

Utanför Mexiko, kan shoppare oftast hitta Cotija i latinamerikanska marknaderna, etniska livsmedelsbutiker, eller vid vissa större livsmedelsbutiker, särskilt i storstäderna eller regioner med täta Hispanic befolkningar. Det mesta av vad som finns internationellt är kommersiellt skapade, även om vissa hemlagad eller små-batch-versioner kan vara tillgängliga på bondens marknader eller direkt från bonden. En hel del av detta beror på region. Det är ibland också möjligt att köpa både färska och åldrade produkter på Internet.

Vanliga Substitutioner

Kockar kanske inte alltid kunna hitta osten, och när detta händer finns det ett antal liknande produkter som kan vara bra substitut. Añejado, en åldrig mexikansk ost gjord på getmjölk, är oftast det närmaste alternativet; fetaost, Parmaesan eller Romano är också populära val. Folk brukar leta efter något som är relativt torrt, smular väl, och har en mild smak. Allt för skarp eller sammandragande kan förändra den övergripande karaktären av maten.

Näringsinformation

Cotija, liksom de flesta ostar, är en bra källa till kalcium och protein. Färska versioner innehåller ofta något mer fett per portion, men åldern rundor har generellt en mycket högre halt natrium. Båda sorterna tenderar att vara låg i kolhydrater men rik på kalorier. Människor som tittar sin vikt eller är orolig för sin dagliga kaloriintaget tenderar att använda detta och andra ostar sparsamt.

  • Cotija ost strös över kokta majs.
  • Den mest autentiska sättet att ålders osten är i en underjordisk grotta eller grotta, och vissa lantbrukare fortfarande använda denna metod.
  • Cotija ost traditionellt görs med hela komjölk köpt från en lokal källa.
  • Mjölk används för att göra cotija ost.
  • Svarta oliver ihop väl med Cotija ost.