Vem är Mozart?

March 30

Österrikiska kompositören Johann Chrysostomos Wolfgang Amadeus Mozart, erkänd som en av de största kompositörerna av västerländsk musik, föddes i Salzburg 1756. Hans far, Leopold, var en kapellmästare i Salzburg och hade publicerat en bok med violinspelande instruktion året Mozart var född, och pojken musikaliska utbildning började vid en mycket ung ålder. Han erkände ackord på tre, spelade kort verk på cembalo klockan fyra, och började komponera vid fem. Också vid fem, spelade han sin första konsert i München, med sin syster som var känd som Nannerl.

År 1763 tog Leopold familjen på en konsertturné i Västeuropa som varade fram till 1766. Mozart lekte och improviserade, och ibland Nannerl gjorde också. På turnén har de första verk av Mozart som publicerades i Paris, och mötet med Johann Sebastien Bach yngste son, Johann Christian, ledde till Mozart komponera den första av hans symfonier. Under de närmaste åren, Mozart grenade ut till fler musikaliska genrer, skriva en Sångspel, en opera buffa, och en massa. På ålder tretton, utnämndes han ett heders Konzertmeister vid hovet i Salzburg.

Nästa turné som Mozart gick var en 1769-1771 resa genom Italien, och inkluderade en påvlig publik och produktion av en opera i Milano. En annan resa till Italien följdes senare under 1771, och en tredje från 1772 till 1773. Under denna tid Mozart skrev fler symfonier och en annan opera, men också grenade ut i divertimentos, en Serenata, ett oratorium, och stråkkvartetter. Genom 1774 hade han en anställning i Salzburg och fick också ta emot provision från när och fjärran. Men snart begärde han en tjänstledighet och var utanför resor, på sin fars inrådan, söker en position bättre lämpad för hans omfattande och djupa talang.

År 1781 blev han tillkallade av ärkebiskopen för vilken han arbetade till Wien för anslutning Joseph II. Hans behandling där ledde honom att söka en urladdning av sina uppgifter, och hans anställningssvårigheter skulle fortsätta under en tid. Joseph II först krävde endast tyska operor utföras vid hovet, men när han tillät italiensk opera, skrev Mozart Figaros bröllop, eller Figaros bröllop, som hade premiär 1786, och Don Giovanni, som hade premiär i Prag 1787. Det var efter sin återkomst från Prag att Mozart fick domstolen posten som Kammermusicus, efter döden av Gluck. År 1791 gjordes han assistent-en obetald positions till kapellmästare vid Stefansdomen, och hade han överlevt den nuvarande Kapellmeister, Leopold Hofmann, detta kan ha varit hans dröm läge.

Mozart fortsatte att skriva symfonier, operor, och en rad andra verk för en mängd olika ensembler, inklusive Jupiter symfoni, Cosi fan tutte och Trollflöjten eller Trollflöjten, och hans välkända klarinettkonsert. Han blev sjuk under en resa till Prag 1791, och dog senare under samma år när han arbetade på en beställd requiem, och lämnades ofullständigt, men slutade av Joseph Eybler och Franz Xaver Süßmayr. Skildringen av Mozarts liv, död och relation med kompositören Antonio Salieri i Amadeus av Peter Shaffer är baserad på flera helt ogrundade karaktäriseringar och incidenter.

  • Mozarts hemstad var Salzburg, österrikiska staden där han föddes 1756.
  • Mozart är normalt anses vara en av världens största kompositörer.
  • Mozart sammansatt operor i olika stilar av tiden, bland annat opera buffa och "Sångspel" genre.
  • Mozart skrev violinsonater som fortfarande är populärt utförs idag.