Vem är Loke?

October 21

Loke är en av de mer kända figurer i skandinavisk mytologi, tack vare hans busiga natur. Han är trickster av asagudarna, ständigt rubba balansen i världen och relationerna mellan gudarna. Tyvärr för Loke, tog han sina upptåg för långt, och hamnade fastkedjad vid en klippa fram till slutet av världen.

Många traditionella mytologier har en trickster gud, som ofta underlättar förändring, liksom företagets heroiska insatser för att rädda andra gudar eller dödliga. I början var detta Lokes roll bland asagudarna. Han är son till två jättar, Farbauti och Laufey, även om han snabbt lurat sig in i pantheon av asagudarna, som kallas asarna. Hans närvaro var inte alltid välkomna: Loke var känd för att invadera parter att han inte hade inbjudits till, krävande mat och dryck.

Loke har ett sortiment av barn från en mängd olika gudinnor, tack vare hans tre fruar och vandrande naturen. Hans barn inkluderar Jormungand, jorden kretsande ormen, Hel, underjorden gudinna, och Fenrir jätten vargen. Dessa tre barn profete att spela en viktig roll i slutet av världen, som kallas Ragnarök. En av hans mer kända barn är Sleipnir, en åtta ben hingst som Loke faktiskt gav upphov till när man är i form av ett sto, och gav till Oden som en gåva.

Förutom att göra problem, Loke också ibland hjälpte gudarna med att hitta värdefulla verktyg, såsom Tors hammare. Han använde också sin slughet för att få flera medlemmar av asarna, inklusive Freja, ut ur trånga. De två kompanjoner oftast ses med Loke var Oden och Tor, som ofta gynnats Lokes smarta knep och manipulationer. Loke, naturligtvis, vände ibland tabellerna på de två gudarna, pinsamt dem framför den andra aset.

Samtidigt lever bland gudarna, Lokes tricks varierade från dumt att ibland grym. Förutom att vara en trickster, är Loke också känd som en form shifter, och ibland tar formen av andra djur eller människor i berättelserna berättade om honom. Hans kameleont som naturen tillät honom att komma undan med en mängd olika upptåg på gudarna, ibland med ovetande hjälp av andra gudar.

Loke tog sin trickster natur för långt, men när han var inblandad i döden av Baldur, gud ljus. För att straffa honom, de andra gudarna kedjade honom till en klippa i världen under en gigantisk orm som ständigt droppar gift som orsakar Loke att vrida sig i plågor. Enligt nordisk tradition, det är vad som orsakar jordbävningar. När Ragnarök anländer, kommer Loke bli fria att utlösa förödelse på världen än en gång.

  • Loke är en trickster av asagudarna i skandinavisk mytologi.
  • Scandinavian mytologin centrerad i Danmark, Norge och Sverige och utvidgas till att omfatta Tyskland, Nederländerna, England, Island och Grönland.