Elvis Presleys Musical Inflytande på Amerika

June 9

Nästan alla vet att Elvis Presley var en berömd sångerska, men många människor don € t fullo förstå vad han bidragit till populärmusik att förtjäna hans ryktbarhet. Elvis kombinerat olika typer av musik för att bilda en stil som kallas rockabilly, som blev en av de viktigaste ljuden i berg â € Na € rulle.

För att bilda denna musikstil, smält han landet-västra musik i söder med rhythm and blues av afroamerikaner och popmusik som dominerade radio- och inspelningsindustrin.

Kombinationen av musikaliska genrer och ljud till en ny musikstil var Elvisâ € s sanna gåva och hans bidrag till populärkulturen. Att denna integration av musikstilar skedde strax före medborgarrättsrörelsen, prefiguring social integration, gör detta ögonblick i popkulturen historia verkar betydelse.

Elvis Presley påverkan på popkulturen

Elvis wasnâ € t den första att sjunga i en sten â € Na € rulle stil, så han canâ € t att krediteras med att uppfinna den. Men, hans version av denna nya musiken blev mycket populär under mitten av 1950-talet. Han spred sten â € Na € roll musik i hela landet, vilket gör det populärt för en bred publik, särskilt tonåringar. I det avseendet var han en sann innovatör.

Elvis gav också ett starkt inflytande på ungdomskultur. Under 1950-talet hade tonåringar börjat tänka på sig själva som annorlunda från deras parentsâ € generation. På grund av det ekonomiska välståndet i perioden, tonåringar haft en disponibel inkomst som de kan spendera på sig själva i stället för att bidra mot familjens överlevnad.

Med de pengarna som de klädde sig i mode marknadsförs till deras åldersgrupp, gick till filmer som presenterade stjärnor i sin generation, och lyssnade på musik som tilltalade dem. Så det wasnâ € ta överraskning när Presleyâ € s sten â € Na € roll musik, hans frisyr, och hans modekänsla blev en del av denna nya kultur för tonåringar.

Senare i sin karriär, Presley förändrat hans musikaliska stil och hans personliga blick att hänga med i tiden och vinna popularitet bland äldre publik. Han blev en filmstjärna under 1960-talet och återvände sedan för att leva musikaliska framträdanden under 1970-talet.

Eftersom hans karriär gick igenom så många förändringar, han var populärt med olika typer av människor av olika skäl. Även efter hans död, är fortsatt stark bland en mängd olika människor hans popularitet. Denna breda popularitet, liksom hans viktiga roll i amerikansk musikhistoria, gör honom till en kulturell ikon.

Elvis tidiga musikaliska utbildning

Den 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi, var Elvis Aron Presley föddes en halvtimme efter sin dödfödda tvillingbror, Jesse Garon. Således tillfället var en blandad välsignelse för föräldrar Vernon och Gladys Presley, som bodde i en två-rummet hagelgevär shack på fel sida av spåren i Tupelo. En sann son till den södra, Elvis aldrig vågat långt från sina rötter, fysiskt eller musikaliskt. Medan en ung pojke i Tupelo, lärde Elvis att spela gitarr från släktingar, och sedan föll han under inflytande av country-western sångare Mississippi Slim.

Det wasnâ € t tills hans familj flyttade till Memphis som Elvisâ € s verkliga musikaliska utbildning började. Mångfalden av musik på Memphisâ € s radiostationer utsätts Elvis till en mängd olika genrer, som så småningom påverkade hans musik. Flera radiostationer spelade countrymusik, och storbandsmusik sändes från den berömda Peabody Hotel. Rhythm-and-blues artister kunde höras på två olika radiostationer: WDIA och WHBQ.

WDIA ägdes av två vita män, men det var mestadels bemannas av svarta discjockeys som spelade de lokalt producerade register över hemstad bluesmen. WHBQ spelat en mängd musik, men itâ € s mest ihågkommen för diskjockey Dewey Phillipsâ € s Red Hot and Blue program som lyfte inspelningarna av svarta artister.

Memphis också utvecklats till ett centrum för vita gospel under 1950-talet, så de fyra del harmonier av evangeliet kvartetter som regelbundet besökte staden blev en annan inverkan på tonårs Elvis. Han och hans föräldrar, och senare han och hans flickvän, regelbundet deltog hela natten evangeliet sjunger på Ellis Auditorium.

Dessutom cityâ € s Beale Street distriktet var hem till klubbarna och leder där afroamerikanska musiker spelade blues och rhythm and blues. Elvis blev bekant med musik av den välkända lokala FoU B artister, inklusive BB King, Rufus Thomas, och Big Memphis Ma Rainey. Alla dessa sydliga baserade musikgenrer inspirerade Elvisâ € s tidiga sångstil, som visade sig vara en sann fusion av ljud.