Vad är Multitasking?

March 16

Multitasking är handlingen att göra flera saker samtidigt. Det är ofta uppmuntras bland kontorsarbetare och studenter, eftersom man tror att multitasking är effektivare än att fokusera på en enda uppgift på en gång. Talrika studier på multitasking har utförts, med blandade resultat. Det verkar som om det i vissa fall, är multitasking verkligen ett effektivt sätt att utnyttja tiden, medan det i andra fall, kvaliteten på arbetet blir lidande på grund av delad uppmärksamhet.

Termen ursprungligen uppstod i den tekniska branschen, för att beskriva en dators enda centralenhet som utför flera uppgifter. Tidiga datorer var kapabel att utföra endast en funktion på en gång, även om det ibland mycket snabbt. Senare datorer kunde köra ett brett sortiment av program; i själva verket är datorn multitasking just nu som det körs din webbläsare och andra program som du kan ha öppna, tillsammans med de grundläggande program som börjar varje gång du loggar in på ditt operativsystem.

I slutet av 1990, började folk att använda "multitasking" för att beskriva människor, speciellt i kontorsmiljöer. En sekreterare kan sägas vara multitasking när hon eller han svarar telefoner, svarar på e-post, genererar en rapport, och redigerar ett standardbrev samtidigt. Förmågan hos det mänskliga sinnet att fokusera på flera uppgifter samtidigt är ganska fantastiskt; American Psychological Association kallar detta "executive kontroll" av hjärnan. Den exekutiva kontrollen tillåter hjärnan att delegera uppgifter medan skumma material och bestämmer det bästa sättet att bearbeta den.

Medan åstadkomma flera saker samtidigt verkar effektivare på ytan, kan det komma med dolda kostnader. Vissa komplexa högre uppgifter order till exempel kräva full funktion i hjärnan; de flesta människor vill inte hjärnkirurger multitasking, till exempel. Otillräcklig uppmärksamhet kan orsaka fel vid multitasking, och växla mellan innehåll och olika medieformat kan ha en skadlig effekt också.

En viss mängd multitasking har blivit nödvändigt och väntas i många branscher, och arbetssökande listar ofta förmågan att göra flera saker som en färdighet på sina meritförteckningar. Eleverna tycker också denna färdighet mycket värdefullt, eftersom det tillåter dem att ta anteckningar vid bearbetning föreläsning informationen, eller arbeta på läxor för en kurs samtidigt tänka på annat. När du bestämmer dig för att göra flera saker, se till att kontrollera ditt arbete noggrant, för att se till att det är av hög kvalitet, och överväga att överge multitasking för vissa uppgifter om du märker en nedgång.

  • Kontorsanställda förväntas ha multitasking förmåga.
  • Mödrar ofta måste behärska förmåga multitasking.
  • Studenter ofta måste ha förmågan att göra flera saker för att utnyttja sin tid effektivt.
  • Vissa uppgifter, som kirurgi, kräver full uppmärksamhet av hjärnan.
  • Många förare multitask varje dag genom att dricka kaffe medan du reser.