Vad är en Dråp Charge?

January 26

I straffrätten, är ett dråp avgift ett påstående, oftast väckts av en prosecutorâ € s kontor, att en tilltalad omotiverat har dödat en annan människa. Dråp är en separat och distinkt brott från mord. Normalt är en dödande som uppgår till ett dråp brott saknas flera viktiga delar i en mordåtalet: överläggning, uppsåt, och illvilja. Ett dråp avgift är en mindre allvarlig anklagelse än en mordåtalet, och det oftast resulterar i en lättare fängelsestraff för en dömd svarande.

Många jurisdiktioner skilja mellan frivillig och ofrivillig dråp, beroende på om den tilltalade avsett att döda eller orsaka offret kroppsskada vid den tidpunkt då mordet ägde rum. Generellt sker frivilligt dråp när en svarande har avsikt dödat en annan person, men vissa förmildrande omständigheter föreligger. Till exempel kan det hända om en tilltalad har provoceras till en okontrollerbar vrede eller ilska och därefter dödar en annan person i värmen av passion. För att illustrera, om en svarande fångar hans maka i sängen med en annan man och dödar den mannen på plats, kan juryn finner att även om dödandet var avsiktligt, var det gjort i värmen av passion. Detta kan leda till att svaranden att ha dömts för frivilliga dråp i stället för mord.

Å andra sidan, är ett ofrivilligt dråp avgift ofta fört när en svarande har dödat en annan person oavsiktligt. Det kan uppstå när svaranden har bedrivit kriminellt vårdslöshet. I huvudsak innebär detta att svaranden handlat på ett orimligt och mycket riskabelt sätt och dödade en annan person som följd. Till exempel, någon som råkar avger en laddad pistol i ett rum fullt av människor, vilket resulterar i en annan persona € s död, kan göra sig skyldig till vållande till annans död.

I vissa jurisdiktioner kan en ofrivillig dråp avgift också uppstå om en tilltalad begår en olaglig handling som resulterar i en annan persona € s död. I allmänhet denna situation inträffar när en svarande begår eller försöker begå, en förseelse brott. Om en svarande kastar en sten bort av en bro och berg hits och dödar någon, till exempel, kan svaranden att debiteras med vållande till annans död.

En svarande som har dömts för ett dråp avgift brukar inspärrad. Längden på hans eller hennes fängelsestraff typiskt dikteras av lagstadgade straffmätning riktlinjer. Någon som har befunnits skyldig till frivilliga dråp vanligtvis tjäna ett längre straff än någon dömts för vållande till annans död.

  • Rattfylleri kan leda till vårdslös körning och kan resultera i dråp.
  • Oavsiktligt skjuta och döda någon kunde anses dråp.
  • Vehicular dråp involverar försumlig verkan av en drivrutin som resulterar i döden av en annan.
  • Ett dråp avgift innebär att någon har gripits och formellt anklagas för dråp, men ännu inte funnit skyldigt.
  • En fällande dom på en dråp avgift kan leda till ett fängelsestraff följt av villkorlig frigivning.