Nätverksadministration: Ntcp / IP Standarder och RFC

January 6

TCP / IP-protokollstandarder som definierar hur Internet fungerar hanteras av Internet Engineering Task Force (IETF). Däremot IETF inte införa standarder. Istället övervakar det helt enkelt den process genom vilken idéer utvecklas till överenskomna standarder.

En Internet-standarden publiceras i Request for Comments (RFC) dokument. När ett dokument accepteras för publicering, tilldelas den en RFC nummer av IETF. RFC publiceras sedan. Efter det har publicerats, är en RFC aldrig ändrats. Om en standard förbättras, är förbättringen täckt i en separat RFC.

Vid tidpunkten för denna skrift, mer än 3.500 RFC fanns tillgängliga från IETF webbplats (www.ietf.org). Den äldsta RFC är RFC 0001, som publicerades i april, 1969. Den beskriver hur värddatorer kommunicerade med varandra i den ursprungliga ARPANET. Den senaste RFC (i februari 2010) är RFC 5777, en föreslagen standard "Trafik Klassificering och Quality of Service (QoS) Egenskaper för Diameter."

Inte alla RFC representerar Internetstandarder. Följande punkter sammanfattar de olika typerna av RFC-dokument:

  • Internet Standards Track: Den här typen av RFC är en Internet-standard. Standarder Track RFC har en av tre mognadsnivåer, såsom beskrivs i följande tabell. En RFC går omsättning med föreslagna standarden status men kan vara förhöjda till Förslag till standard status - och i slutändan till Internet Standard status.
Mognadsnivåer för Internet Standards Track RFC: er
Mognadsgrad Beskrivning
Föreslagen Standard Föreslagna normerna är generellt stabila, har löst kända designval, tros vara väl förstått, har fått betydande samhälls översyn, och tycks njuta tillräckligt gemenskapsintresse att betraktas värdefullt.
Utkast Standard Förslag till standarder är väl förstådda och kända för att vara ganska stabila. Minst två interoperabla implementationer måste existera, utvecklats oberoende från separata kod baser. Specifikationen tros vara mogen och nyttigt.
Internet Standard Internet Standards har helt accepterat av Internet-samfundet som mycket mogna och användbara standarder.
  • Experimentella specifikationer: Dessa är ett resultat av forsknings- eller utvecklingsarbete. De är inte avsedda att vara standard, men den information de innehåller kan vara till nytta för Internet-samfundet.
  • Informations specifikationer: Dessa ger helt enkelt allmän information för Internet-samfundet.
  • Historiska specifikationer: Dessa RFC har ersatts av en nyare RFC och därmed anses föråldrad.
  • Bästa kända metod (BCP): RFC är dokument som sammanfattar den konsensus av Internet samfundets uppfattning om det bästa sättet att utföra en operation eller förfarande. BCP är riktlinjer, inte standarder.
RFC för Key Internet Standards
RFC Datum Beskrivning
768 Augusti 1980 User Datagram Protocol (UDP)
791 September 1981 Internet Protocol (IP)
792 September 1981 Internet Control Message Protocol (ICMP)
793 September 1981 Transmission Control Protocol (TCP)
826 November 1982 Ethernet Address Resolution Protocol (ARP)
950 Augusti 1985 Internet Standard Subnetting Procedur
959 Oktober 1985 File Transfer Protocol (FTP)
1034 November 1987 Domännamn - Begrepp och Faciliteter (DNS)
1035 November 1987 Domännamn - Genomförande och specifikation (DNS)
1939 Maj 1996 Post Office Protocol version 3 (POP3)
2131 Mars 1997 Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
2236 November 1997 Internet Group Management Protocol (IGMP) (Uppdateringar RFC 1112)
2616 Juni 1999 Hypertext Transfer Protocol - HTTP / 1.1
2821 April 2001 Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)