Vilka är de olika typerna av vete fria livsmedel?

January 24

Vete fria livsmedel är avsedda för personer med vete allergi eller glutenkänslighet. De kan också vara bra alternativ för dem som bara vill dra ner på vete i kosten. Under många år, de val för vete fria livsmedel var något begränsade, men en marknadsföring boom i hälso- och säregenhetmatar har lett till större tillgänglighet och en många fler alternativ för läckra vete fria livsmedel.

Många livsmedel är naturligt vete-fri, såsom grönsaker, frukter och andra sädeskorn. De flesta människor med vete eller gluten allergier behöver förlita sig på dessa häftklamrar att göra upp en stor del av deras kost. Det är möjligt att skapa en balanserad och hälsosam kost och samtidigt undvika vete och vete produkter, så länge man är försiktig så att lämpliga substitut görs. Det finns många utmärkta webbsidor och böcker som listar livsmedel som är naturligt vete-fri.

Där människor med vete allergier ofta stöter problem är med förpackade eller bearbetade livsmedel. Många gånger kan vete dyka upp i ovanliga platser, som i spannmål eller produkter som hävdar att göras från andra sädesslag. Det är alltid viktigt att studera ingrediensförteckningar för att avgöra om vete är en ingrediens eller om produkten görs på utrustningen delas med vete. Vissa länder, däribland USA, kräver nu alla kommersiella livsmedelsprodukter för att lista några potentiella allergener i produkten, inklusive vete.

Eftersom så många kommersiella produkter är tillverkade med vete, har många specialitet mat beslutsfattare tagit upp handsken för att skapa läckra, vete fria substitut för favoritmat. Vete fria spannmål, kex och kakor är nu vanligt på de flesta specialitet livsmedelsaffärer och även butikslivsmedelsbutiker. Vissa företag gör även vete fria kakor, bakverk och paj skal.

Att baka olika typer av vete fria livsmedel hemma, är det viktigt att hitta ett bra substitut för vete-baserade mjöl. Vitt rismjöl, bovetemjöl, och quinoa mjöl är alla vanligt förekommande ersättnings sorter som inte kan innehålla vete. Vissa företag nu marknadsföra blandade mjöl som är tänkta att nära efterlikna egenskaperna för vetemjöl, men är vete och även glutenfri. Många naturliga mataffärer har ett brett lager av alternativa mjöl, men kom ihåg att inte alla är lika ersätter alla bakning behov.

Fullkorn är extremt frisk, och bör inte elimineras från kosten om möjligt. Quinoa, brun eller vildris, och havre kan vara utmärkta proteinkällor och näringsämnen som substitut för vete. Det finns även en blomstrande marknad för ris eller quinoa baserad pasta, för dem som missar sin penne alfredo.

Byta till vete fria livsmedel kan vara en livsförändrande händelse för personer med allergier. Vete intoleranta människor kan drabbas matsmältningsproblem, svåra stomachaches, konstant uppblåsthet, och även viktökning för år innan inse att vete kan vara den skyldige. Inte längre ett livstidsstraff för ris spannmål och slutet av en kärleksaffär med cookies, byta till vete fria livsmedel kan vidga kulinariska horisonter samt skapa en hälsosammare kost.

  • Färska frukter och grönsaker innehåller inte vete eller gluten.
  • Quinoa är vete-fri.
  • Bovete är en vete-fri mat.
  • Glutenfria produkter kan inte innehålla vetemjöl, så de ofta har andra mjöl istället.
  • Vete fritt bröd bereds utan vete eller gluten.
  • De flesta bovete bröd görs med hjälp av vetemjöl och är inte glutenfri.