Hur väljer jag det bästa begagnade Planer?

July 2

Det första beslutet som du kommer att behöva göra innan du söker efter en begagnad hyvel är att bestämma vilken typ av hyvel du söker. Flera maskiner och verktyg kan klassificeras som hyvlar, så du kommer att behöva undersöka om du behöver en tjocklek hyvel, en handhyvel, en bärbar makt hyvel, och så vidare. När du har gjort denna bestämning, forskning de olika modellerna som finns och ta reda på vad den pågående kursen för en begagnad hyvel i den kategorin verkar vara. När du har hittat en eller två modeller tillgängliga för försäljning, alltid göra en grundlig synlig inspektion och testa verktyget om möjligt.

Storleken på de jobb som du sannolikt kommer att göra kommer att avgöra vilken typ av begagnad hyvel du behöver. En bords hyvel kommer att användas för större jobb, medan en handhållen hyvel är bra för mindre jobb och mindre frekvent användning. Handhållna hyvlar är oftast billigare än bordstjocklek hyvlar, och om du är på en mycket stram budget, är en hand hyvel som inte drivs eller motoriserad det bästa alternativet. Du måste välja mellan batteridrivna och sladd hyvlar om du väljer en motordriven handhållen hyvel; batteridrivna hyvlar är bra för mindre jobb och mindre frekvent användning, medan trådade modeller kommer att producera konsekventa motoreffekt oavsett storlek eller varaktighet av jobbet.

Om möjligt, inspektera det använda hyveln du funderar, och testa det om det är genomförbart. Leta efter uppenbara tecken på skador på enheten, och inspektera bladet för gropar, hjulspår, eller slitage. En visuell inspektion aldrig kommer att vara tillräckligt för att bestämma kvaliteten på hyveln, dock, särskilt om det är en motordriven hyvel. Testa hyveln på en skrot träbit för att bedöma dess användarvänlighet, uteffekt, prestanda, och så vidare. Kom ihåg att även om den använda hyveln verkar fungera bra på första försöket, det kanske inte fungerar när du får den hem. När det är möjligt, få en garanti eller returrätt skriftligen innan de köper.

Tänk noga om storleken på brädor är det troligt att planet innan du går ut letar efter en begagnad hyvel. Storleken på jobbet kommer ofta avgör storleken på verktyget, och för små jobb, kan en handhyvel bli bra. För större jobb, behöver du en bordsskiva hyvel. Om du kommer att använda hyveln dagligen, kanske du vill överväga en industrihyvel som är större och mer hållbara, men också dyrare.

  • En handhyvel kan vara lättast på plånboken.
  • Hand hyvlar, eller jack plan när de är ibland kallas, tillåter trä arbetstagare att manuellt raka ner och släta ytan av trä.
  • En rikthyvel, även känd på vissa ställen som hyvel.