Privatekonomi För kanadensare Cheat Sheet

March 4

Ackumulerande osäkra fordringar (konsument skuld) genom att köpa saker som en ny bil som du verkligen inte har råd är som att leva på en diet av socker och koffein: en quick fix med lågt näringsvärde. Att bli av med dina osäkra fordringar kan vara ännu svårare än att ge upp skräpmat som du älskar, men i det långa loppet kommer du vara ekonomiskt friskare och känslomässigt gladare. Följ dessa strategier för att slåss din konsumenternas skulder:

 • Använd besparingar: Om du har besparingarna att betala av konsumenten skuld som hög ränta kreditkort och billån, överväga att göra det. (Se till att du betala av lånen med de högsta räntorna först.) Även om ditt sparande och placeringar kan tjäna anständig avkastning, den ränta du betalar på dina konsumentfordringar är sannolikt högre.
 • Upptäck pengar du kan ha förbisett: Överväg upplåning mot din cash-värde livförsäkring, sälja investeringar som innehas utanför registrerade pensionsplaner, upplåning mot eget kapital i ditt hem, och upplåning från vänner och familj.
 • Minska ditt kreditkort ränte: Ansök om en lägre ränta kreditkort och överföra ditt utestående saldo från ditt högre ränta kort. Var noga med att kolla in alla de villkor som du jagar efter ett bättre pris (speciellt hur mycket din ränta kan öka för missade eller sena betalningar och hur den framtida räntan bestäms på kort som tar ut rörlig ränta).
 • Sluta göra nya avgifter på kort som har utestående balanser: Många människor inser inte att intresset börjar ackumuleras direkt när de bär en balans. Du har ingen frist - de 20-tal dagar du normalt måste betala din balans i sin helhet utan att ådra räntekostnader - om du har ett kreditkort balans månad till månad.
 • Skär upp ditt kreditkort: Om du har ett mönster av att leva över ditt sätt, bli av den skyldige - kreditkort. Om du kan lita på dig själv, föra ett separat kreditkort endast för nya inköp som du vet att du kan absolut betala fullt ut varje månad. Ingen behöver tre, fem eller tio kreditkort.
 • Tänk kredit rådgivning: Om du är djupt skuldsatta, kan kredit rådgivning byråer hjälpa träna ett skuldhantering program. Den kanadensiska Association of Credit Rådgivning Services och Credit Rådgivning Kanada kan hjälpa dig att hitta en godkänd icke-vinstdrivande kredit rådgivning byrå i ditt område.

RRSP Grunderna för kanadensare

I Kanada, ett registrerat Pensionssparande Plan (RRSP) är den enskilt bästa, enklaste och mest effektiva sättet att spara till pensionen. En RRSP erbjuder också en av de bästa sätten att minska den skatt du betalar.

Fördelarna med RRSPs

När du öppnar en RRSP, du i princip gör en affär med den kanadensiska regeringen. Med "registrera" ditt pensionssparande plan, samtycker du till att lägga pengar undan för din pension och inte spendera det. I gengäld ger regeringen dig två värdefulla fördelar:

 • Pengar som du bidrar till din RRSP är avdragsgill från din beskattningsbara inkomst. Detta innebär att alla inkomster du bidra till din sparplan inte beskattas. Säg att du gjort $ 50.000 och bidrog $ 5.000 till ditt RRSP. Om du hävdade att $ 5000 som ett avdrag på din deklaration, skulle din inkomst beräknas som om du hade gjort bara $ 45.000 det året.
 • Regeringen låter besparingarna i din RRSP växa skattefria. Eventuella vinster du tjänar på investeringar inuti din RRSP är inte skattepliktiga förrän du kollapsar din plan och ut pengarna. När ränta samt avkastningen på investeringar inte beskattas, är det fulla värdet av dina vinster läggs till det ursprungliga beloppet. Denna nya, större mängd tjänar därefter ytterligare vinster, som återigen läggs till, eller blandade med, dina befintliga investeringar. Detta fenomen kallas förening tillväxt, och med tiden kommer det att leda till att ditt pensionssparande växer exponentiellt.

Maximera din RRSP tillväxt

Du kan maximera tillväxten av ditt RRSP i två enkla steg:

 • Börja bidra så tidigt som möjligt i livet. Ju längre du har pengar i en RRSP, desto mer tid dina besparingar måste till föreningen. Även om du är bara 25 och har bara 1000 $ på reservdelar, lägga den i en RRSP! Om du tjänar i genomsnitt 10 procent per år, har du en extra $ 45.000 i din plan när du går i pension vid 65.
 • Försök att maximera din RRSP avkastning. Att välja lämpliga investeringar är avgörande för att maximera tillväxten av ditt RRSP. Och ju fler år man har innan du måste komprimera din plan, desto större påverkan öka din avkastning genom att med bara 1 eller 2 procent.

Förbättra din kredit värdering: Tips för kanadensare

De viktigaste åtgärder du kan vidta för att öka din kredit värdering i Kanada (och din attraktions till långivare) är följande:

 • Få kopior av dina kreditupplysningar. Du har rätt att få en gratis kopia av din kredit rapport varje år från de två huvudkreditbyråer i Kanada (Equifax och Transunion). Du kan få en kreditupplysning gratis genom att begära det via mail.
 • Var noga med dina kreditupplysningar är korrekta. Korrigera fel och vara särskilt noga med att få konton bort om de inte din och de visar sena betalningar eller är i samlingen.
 • Om din rapport innehåller sena eller missade betalningar mer än sex år, begära att få dem bort. Dito för en konkurs mer än sex eller sju år sedan.
 • Betala alla dina räkningar i tid. För att säkerställa i tid betalningar, registrera dig för automatisk faktura betalning, vilket de flesta företag (som telefon och allmännyttiga leverantörer) gör att du kan använda.
 • Var lojala om det inte kostar dig. Ju äldre låne konton du har öppna, desto bättre för din kreditvärdighet. Utgående gamla konton och öppna en massa nya sänker generellt din kredit värdering. Men bli inte lojala om det kostar dig! Till exempel, om du bär skuld kreditkort på en hög ränta, kan det löna sig att överföra denna balans till en lägre ränta kort. Om din nuvarande kreditkort leverantör vägrar att matcha en lägre skattesats du hittar på andra ställen, flytta din balans och spara lite pengar.
 • Begränsa din skuld och skuldkonton Ju fler lån -. Speciellt konsumtionslån - att du håller och ju högre saldon kommer sänka din kredit värdering vara.
 • Arbetet med att betala ner konsument rullande skuld (t.ex. på kreditkort).