Vad orsakar Klåda ögonlock?

February 26

En person kan utveckla klåda ögonlock för en mängd olika skäl, och bland de vanligaste är allergier. Till exempel kan en person märker hans ögonlock klåda när han utsätts för damm, djur ilska, eller pollen. Ofta är klåda åtföljas av andra allergiska symptom, såsom kliande ögon, rinnande näsa, nysningar och hosta. Det finns också några villkor, såsom blefarit och okulär rosacea, som kan orsaka eller bidra till klåda ögonlock. Ibland parasiter kan vara roten till detta problem också.

När en person har en allergi, kan han uppleva kliande ögonlock som en av hans allergiska symptom. Till exempel kan en person märker klåda i ögonlocket området tillsammans med sådana symptom som rinnande näsa, kliande ögon och hosta. I vissa fall kan dock kliande ögonlock förekomma som en allergi symptom i avsaknad av andra symptom.

Vissa människor utvecklar klåda ögonlock som orsakas av ett tillstånd snarare än en allergi. Ett tillstånd som kallas blefarit präglas av inflammation i den del av ögonlocket från vilken ögonfransarna sträcker samt klåda ögonlock, röda ögon, och fjällande hud i det drabbade området. I vissa fall kan en drabbad person som också uppleva en brännande känsla i ögonen, och hans ögonfransar kan verka skorpa på morgnarna. I vissa fall kan en person också förlora ögonfransar som en följd av detta tillstånd. Typiskt blefarit orsakas av olja körtlar som misslyckas att fungera korrekt.

Ett annat villkor som kallas okulär rosacea kan också orsaka klåda ögonlock. Denna hudåkomma ofta kronisk och inte bara kan orsaka klåda i ögonlocken, men också ansvarsfrihet öga, sveda, rodnad och svullnad. Orsaken till detta tillstånd är okänt, men många forskare tror att det kan finnas både arv och miljö länkar till dess utveckling.

Även om det kanske inte lika vanligt som allergier, kan vissa människor upplever klåda ögonlock eftersom de har parasiter i sina ögonfransar. Till exempel kan en person som har huvudlöss ibland notera att löss är på hans ögonfransar också. Detta kan orsaka klåda ögonlocks symptom.

När klåda ögonlock orsakas av allergier, kan en person använda over-the-counter allergi mediciner för att behandla dem. Om kliande ögonlock orsakas av blefarit, å andra sidan, symptom kan ibland minskas genom att försiktigt torka ögonlocken med en varm, fuktig trasa. Ofta är dock en läkare bedömning och behandling krävs när klåda orsakas av en hudåkomma eller en parasit.

  • Personer med känslig hud kan utveckla en allergisk reaktion mot vissa ögonskuggor.
  • Parasiter kan orsaka klåda ögonlock.
  • Allergier är den vanligaste orsaken till klåda ögonlock.