Hur man installerar en skrivare med Windows Vista

May 11

Tack vare guiden Lägg till skrivare, installera en skrivare med Windows Vista har aldrig varit enklare. Varje skrivare gjorts under de senaste fem åren kommer att bli en Plug and Play-enhet, vilket innebär att Vista antingen redan innehåller drivrutinerna för din skrivare eller kan ladda dem automatiskt. Om du av någon anledning din skrivare inte Plug and Play, kan du fortfarande använda guiden Lägg till skrivare för att automatisera processen.

Det första steget är att läsa instruktionerna som följde med skrivaren. Beroende på instruktionerna, finns det tre möjliga vägar att gå. När du har fastställt om du behöver för att ladda drivrutiner först, kan du slå på datorn och följ installationsalternativ som passar dina behov.

Automatisk skrivarinstallation

Om din skrivare är en Plug and Play-enhet, är ditt jobb nästan gjort. Bara koppla in den och vänta. Windows Vista kommer att installera vad den behöver automatiskt.

Även om de flesta skrivare kan omedelbart ansluten till datorn, vissa skrivare kräver att du installerar programvaran innan du ansluter dem. Om din skrivare kräver programvara som skall laddas innan skrivaren är ansluten, sätt i skivan som medföljde enheten och följ anvisningarna på skärmen.

Installera en skrivare manuellt

Om du behöver installera skrivaren manuellt, följ dessa steg:

 1. Välj Start → Kontrollpanelen → Skrivare (under Maskinvara och ljud kategori); i fönstret som visas klickar du på Lägg till en skrivare.
 2. I guiden Lägg till skrivare klickar du på Lägg till en lokal skrivare alternativ.

  Hur man installerar en skrivare med Windows Vista

  Guiden Lägg till skrivare.

 3. I dialogrutan guiden markerar den specifika port för Windows Vista för att använda för skrivaren. Klicka på Nästa.

  Om du vet att du behöver använda en viss port, klicka på nedåtpilen på Använd en befintlig port Field och välj den nödvändiga porten. Om du är osäker, bara använda den rekommenderade portinställningen att Windows väljer för dig.

  Hur man installerar en skrivare med Windows Vista

  Fönstret Välj en skrivarport dialogrutan.

 4. I nästa guiden fönstret visas nedan, välj skrivarens tillverkare och sedan välja en skrivare. Klicka sedan på Nästa.

  Hur man installerar en skrivare med Windows Vista

  Installera skrivardrivrutinen dialogrutan.

  Om du har tillverkarens skivan, sätta in det i rätt CD-enheten nu och klicka på knappen Diskett. Om du inte har tillverkarens skivan, klicka på knappen Windows Update för att se en lista över skrivardrivrutiner som du kan ladda ner från Microsofts webbplats.

 5. I den resulterande Skriv ett Skrivarnamn dialogrutan anger ett skrivarnamn. Klicka på Nästa.

  Om du inte vill att detta ska vara din standardskrivare, rensa Gör detta till min standardskrivare alternativet.

  Hur man installerar en skrivare med Windows Vista

  Den typ en Skrivarnamn dialogrutan.

 6. Klicka på Slutför för att slutföra guiden Lägg till skrivare.

  Om datorn är ansluten till ett nätverk, får du ytterligare en dialogruta i guiden direkt efter att du namnge skrivaren. Välj Dela inte den här skrivaren möjlighet att hindra andra från att använda skrivaren, eller så kan du välja Resursnamn alternativ och ange ett skrivarnamn för att dela skrivaren i nätverket. Det innebär att andra kan se och skriva ut till denna skrivare.