Vad är en Dead Pixel?

May 21

En död pixel är en defekt eller fel som uppstår på LCD-skärmen på en datorskärm, uppträder som en liten prick eller fyrkantig som alltid mörk eller alltid ljus i stället för att visa en färg för att utgöra en del av bilden på skärmen. En död pixel kan också vara alltid en färg i stället för att vara antingen mörk eller ljus. Varje typ av död pixel orsakas av en något annorlunda felfunktion i monitorn. Döda pixlar kan även uppstå i bildsensorer som används i digitalkameror. I dessa fall, inte pixeln inte känner rätt ljusnivåer, skapa defekter i de resulterande fotografier.

När en dålig pixel syns som en mörk fläck på skärmen, kan orsaken kan spåras till en transistor fel. Transistorn som styr pixeln har fastnat i en "on" läge, så att ström hela tiden flyter, vilket gör det omöjligt för ljuset att nå lagret under, där den röda, gröna eller blå färg skulle genereras för pixeln ska fungera korrekt. I en ljus eller vit-färgad död pixel, sker det motsatta. En eller flera av transistorerna inte fungerar, så att ljus som når RGB skiktet inte differentieras till rätt färg.

En annan form av död pixel uppstår när RGB lagret är defekt. Detta visas vanligtvis som en pixel som stannar en enda färg, men normalt inte är svart eller vitt. En pixel kan också sluta fungera på grund av trasiga bindningar mellan elektrodskiktet av skärmen och styrelsen för grafikdrivrutinen. Ringde en Tape Automated Bonding, eller TAB fel, den här typen av fel uppstår oftast på grund av att bildskärmen har upplevt extrem värme eller kyla eller på grund av fysiska skador. En TAB fel påverkar inte en enda pixel men vanligtvis innebär en hel rad, så det verkar som en svart horisontell eller vertikal rand över skärmen.

Om en bildskärm verkar ha döda pixlar, kan det kontrolleras med hjälp av en död pixel test, vanligtvis en uppsättning programvarutester som avgör var den död pixel är och hur det fungerar inte. En död pixel test kan hittas på många webbsajter, tillsammans med instruktioner om hur du åtgärdar problemet. I vissa fall finns det ingen korrigering tillgänglig, och monitorn måste bytas. Döda pixlar ibland kallas fastnat pixlar, och om en pixel är faktiskt fastnat snarare än döda, är det mer troligt att det kan rättas lätt.