Vilka är skillnaderna mellan Spinners och Weavers?

September 27

Spinnare och vävare både arbete med fiber att förvandla det till användbara produkter, men spinnare fokuserar på tråd och garn produktion, och vävare arbetar med färdiga Trådar och garn för att göra tyg. Vissa konsthantverkare göra både och kanske delta i närliggande områden som färgning, stickning, quiltning och så vidare, beroende på vilka typer av hantverk som de är mest intresserade. Handspun, som garn och trådar som spunnits för hand är kända, är allt mer sällsynta på många marknader, men kan köpas i vissa regioner tillsammans med handvävda produkter. Kommersiell fiber oftast görs av maskiner.

Råvarorna för spinning kan innehålla växter såsom lin och bomull samt syntet och djurfibrer såsom ull. Spinnare kan bearbeta sin råfiber, tar det genom kardning och kamning och in roving, små vändningar av fiber som kommer att omvandlas till garn, eller de kanske köpa förberedda förgarn för spinning. En spinner kan använda en spindel eller hjulet styr twist av fibern och kan förvandla det till en bra, även tråd eller en mer knölig handspunnet, beroende på personlig smak.

Weavers tar färdiga tråd, garn, tyg remsor och andra material, och de förvandla dem till tyg på en vävstol. Loom mönster kan variera från mycket liten hand vävstolar modeller mer betydande som kan producera extremt stora textilier. Dessa kan bestå av väggbonader, tyg för kläder och andra material. Vissa vävare väljer att spinna sina egna material om de vill ha en hög grad av kontroll över sitt arbete, men andra kanske vända sig till en leverantör.

Den huvudsakliga skillnaden mellan spinnare och vävare är arten av deras textilarbete. Båda processerna involverar textilier, men de har olika slutmålen. Spinnare och vävare kan lita på mycket traditionella tekniker för att producera textilier som liknar de sett hundratals år tidigare, eller de kanske använder modernare utrustning. Deras arbete kan vara mycket varierande och kan omfatta en mängd olika objekt, till exempel ofärgade, grov handspunnet eller mycket polerade färdiga vävda bitar som är avsedda för försäljning som konstverk.

Människor som är intresserade av karriärer som spinnare eller vävare har många utbildningsalternativ som de kan bedriva. Tekniska skolor samt högskolor och universitet kan ha textilprogram som kan innehålla praktisk utbildning. Vissa av dessa program förbereda eleverna för karriärer inom produktion kommersiella fiber och kan fokusera på automatiserade spinning och vävning processer. Det är också möjligt för en person att bli lärling i en butik för att skaffa sig kompetens eller att börja arbeta för ett fiberföretag som behöver spinnare och vävare, sedan arbeta upp genom leden till en högre position.

  • En hand vävstol är en manuell tyg vävare.
  • Lin växter är en typ av råvara som används av vävare.
  • Moderna vävarna kan fungera med automatiserade vävmaskiner.