Vad är SVCD?

October 16

Super Video Compact Disc (SVCD) använder MPEG-2-format för att lagra video på en CD, i motsats till en DVD. Filmer, bildspel, karaoke och klipp alla kan brännas till CD-skiva med en SVCD-brännare. Dator DVD-spelare kommer att ha några problem att spela upp SVCD, men inte alla hem spelare stödjer formatet. I vissa fall där formatet stöds, vissa aspekter av standarden kanske inte helt tolkas eller återges korrekt, vilket leder till problematiska uppspelning aliasing eller andra avvikelser. Av denna anledning kan SVCD inte vara det bästa valet när det krävs universell kompatibilitet, men det kan komma till hands för personligt bruk.

MPEG-2 är en internationell standard container codec utarbetats av The Motion Picture Experts Group. Den codec lyser förstörande komprimering av ljud och video; "Förstörande", vilket innebär en viss kvalitet offras för en mindre uppgifter fotavtryck. Formatet stöder både National Television System Committee (NTSC) och Phase Alternate Line (PAL) resolutioner och bildfrekvens, 44,1 kHz stereo och 5.1 surroundljud.

En standard 80-minuters-CD rymmer mellan 700 och 800 megabyte (MB) SVCD uppgifter beroende på brännläge som används, med läge 2 / XA beviljar mest brinner för pengarna. Välja högsta kvalitet video och ljud formatet tillåter, översätter detta till ungefär en 35-minuters video. När kvaliteten kan offras, kommer den ganska korta fotavtryck av CD fortfarande bara tillåter cirka 100 minuter video till rimliga resolutioner. Detta sätter SVCD bara blyg för att vara en bra kandidat för att bränna filmer, om det inte är acceptabelt att sprida funktionen över två skivor.

Formatet kan vara praktiskt för personlig förvaring av favorit tv-program, hem filmklipp, karaoke låtar och digitala bilder. Alla dessa kan också brännas till DVD, men cd-skivor är billigare. CDA € s blyg uppgifter avtryck 700MB kan också vara en tillgång när det gäller att kategorisera personuppgifter, eftersom skivorna kan lätt organiseras av datum, evenemang, fester eller andra kriterier. Vill du återuppleva valpens första dag hemma? Dra den från en SVCD plånbok och spara tid genom att inte behöva skanna DVD index eller navigera flersidiga menyer.

Det finns många shareware-program tillgängliga på nätet för att bränna SVCD-skivor, även om det finns färre freeware alternativ. Observera att inte filer i MPEG-format måste konverteras innan de kan brännas. De flesta SVCD paket har omvandlare att göra det åt dig. Konverteringen kan vara tidskrävande, beroende på storleken av filen (er) som skall omvandlas och den valda programvaran. Några fria paket göra konverteringen och sammanställning, sedan förlita sig på en separat installerad brinnande paket.