Dieter som hjälper dig att få - och Stay - Jo

October 17

Vissa livsmedel och vissa kost planer är så bra för din kropp som ingen ifrågasätter deras förmåga att tillhandahålla rätt kost och hålla dig frisk eller få dig att må bättre när du är sjuk.

Till exempel, om du någonsin har haft bukoperation, du vet allt om flytande kost - vatten gelatin - klar buljong regim läkaren ordinerat direkt efter operationen så att du kan ta lite näring genom munnen utan att rubba din gut.

Eller om du har typ 1-diabetes (en ärftlig oförmåga att producera insulin som behövs för att bearbeta kolhydrater), vet du att din förmåga att balansera kolhydrater, fetter och proteiner i din dagliga kost är viktigt att stabilisera din sjukdom.

Andra beprövade kost regimer inkluderar

  • Den låg kolesterolhalt, låg mättat fett diet: Grundversionen, som kallas etapp 1 Diet, används som ett första steg i att sänka en persons kolesterol. Kosten gränser kolesterol konsumtion till högst 300 milligram per dag och totalt fett intag till högst 30 procent av din totala dagliga kalorier.

    En tjusig bonus till denna diet är att det är ett relativt smärtfritt sätt att förlora vikt.
  • Den fiberrik kost: En fiberrik kost påskyndar passagen av föda genom matsmältningskanalen. Denna diet används för att förhindra förstoppning. Om du har diverticula (outpouchings) i väggen i din kolon, kan en fiberrik kost minskar risken för en infektion. Det kan också lindra obehaget av colon irritabile (kallas ibland en nervös mage). Extra bonus: En kost rik på lösliga fibrer sänker också kolesterol.
  • Natrium-kost: Natrium är hydrofil (vattenkraft = vatten, philic = älska). Det ökar den mängd vatten som hölls i kroppsvävnader. En kost med lågt salt sänker ofta vätskeretention, vilket kan vara användbart vid behandling av högt blodtryck, hjärtsvikt, och långsiktig leversjukdom.
  • Den extra kalium diet: Människor använder denna diet för att motverka förlusten av kalium orsakad av diuretika (läkemedel som gör dig kissa oftare och mer rikligt, vilket gör att du förlorar stora mängder av kalium i urin). Vissa tecken tyder också på att den höga kaliumfattig kost kan sänka blodtryck lite.
  • Den låg-protein diet: Denna diet är föreskrivna för personer med kronisk lever- eller njursjukdom eller en ärftlig oförmåga att metabolisera aminosyror, byggstenarna i proteiner. Den låg-protein regim minskar mängden proteinavfallsprodukter i kroppsvävnader, vilket minskar risken för vävnadsskada.