Vad är en Kaffir Lime?

December 25

Den kaffir eller Kieffer lind är en sydostasiatiska citrus sort som har en distinkt smak som genomsyrar många klassiska rätter från denna region av världen. Thailändsk mat i synnerhet använder en hel del kaffir lime, och det verkar även i livsmedel från Indonesien, Kambodja, Sri Lanka, Kina och Malaysia, bland andra. Färska kaffir lime blad och frukt finns ibland tillgängliga på de asiatiska marknaderna, och de torkade bladen är ofta lätt tillgängliga, särskilt i områden med en stor thailändsk population. Kaffir lime kan också odlas hemma i USDA zoner 10 och 11.

Liksom många citrusträd, är kaffir lime festooned med tjocka, vassa taggar som inspirerade det vetenskapliga namnet Citrus hystrix. Trädet producerar extremt knobbly grovt päron formade frukter och distinkta timglasformade blad. Kaffir lime blad ser ut två blad fästa början till slut, och de är mörkgröna och mycket glansigt, med en antydan till leatheriness. Frukterna är ljust grönt till gult och deras rinds innehåller mycket smakrik olja.

Bladen är ofta sjuda i soppor och curryrätter att låna en distinkt blommig citrussmak. Frukterna kan skalas för deras skal, som ofta ingår i curry såser såsom Thai grön curry, och frukterna kan också vara Juiced. Saften av kaffer lime vanligtvis inte används i matlagning, även om det förekommer i kosmetika och hår sköljprodukter. Löv, zest och saft alla har en intensiv citrusarom och en distinkt syrlig smak.

När färska blad finns, de är att föredra, eftersom de har mer smakrika oljor. Vissa marknader säljer också fryst blad, då färska blad är inte bekvämt. De torkade bladen måste användas i en högre koncentration, och de bör förvaras i ett svalt, torrt och mörkt. Om du gör en hel del Sydostasien mat och du bor i ett subtropiskt område, kan det vara mer praktiskt att odla en kaffir lind och skörd blad och frukter som behövs.

Det har varit några kontroverser över namnet på maten, eftersom "kaffir" är en nedsättande term i Sydafrika. Vissa människor föredrar att kalla det makrut eller magrood kalk, eftersom sambandet mellan offensiven slang och denna härliga träd är något oklar. Det kan också kallas Limau purut, ODU Dehi, shauk-nu, swangi eller Jeruk purut, beroende på vilken region i Sydostasien en är i.

  • Kaffirlimeblad sätts ibland till asiatiska soppor och grytor för att ge en citrussmak.