Vad är Laser Gum kirurgi?

December 12

Laser tuggummi kirurgi är en nyligen utvecklad behandling för sjukdomar i tandköttet som tar bort sjuka tandköttet med hjälp av laserljus. Förfarandet kräver inte användningen av en skalpell, och längden av tid som krävs beror på mängden av sjuk vävnad. Även om många patienter rapporterar lite att inget obehag, många tandläkare som utför laser tuggummi kirurgi erbjuda sina patienter en lokalbedövning. För att säkerställa ett framgångsrikt healing, kommer en patient behöver strikt följa anvisningar från sin tandläkare vid hemkomsten.

Laser tuggummi kirurgi utvecklades i Kalifornien på 1990-talet och blev en godkänd medicinsk åtgärd i USA 2004. Känd i det medicinska samfundet som laserassisterad nytt fastsättning förfarande (Lanap), måste en tandläkare eller parodontolog bli certifierad i tekniken innan erbjuda den i sin läkarpraktik. Förfarandet ger patienter med tandköttsproblem en ny behandlingsvägen utan rädsla för smärta. Denna möjlighet ger hopp till många läkare; Om fler människor får behandling för sjukdomar i tandköttet, kommer deras chanser att hjärtinfarkt och stroke förfaller till etablerade samband mellan dessa två villkor och tandköttsproblem.

Proceduren för laser tuggummi kirurgi är ganska enkelt. Efter administrering av en lokalbedövning, placerar en tandläkare en fiberoptisk sträng mellan tanden och tandköttet. Pulser av laserljus döda bakterier och sterilisera webbplatsen. En andra sond avlägsnar plack byggs upp på tanden med hjälp av högfrekventa vibrationer. Slutligen gör tandläkaren en slutlig pass med fiberoptiska strängen, vilket orsakar bildandet av en blodpropp. Den blodpropp kommer att främja återfastsättning av gummit och tanden under läkningsprocessen.

Efter ingreppet, ger tandläkaren patienten en specifik uppsättning instruktioner för egenvård. Patienten får bara äta vissa livsmedel och måste följa vissa munhygien instruktioner. Till exempel kan en patient använder en over-the-counter antibakteriell munvatten ett visst antal gånger varje dag. Uppföljning besök för att kontrollera om komplikationer uppstår vanligtvis en vecka, en månad och tre månader efter ingreppet. Den nivå av framgång kan endast fastställas efter en läkningsperiod mellan nio och 12 månader.

En nackdel med laser tuggummi kirurgi är att dess kostnad är betydligt högre än traditionell tuggummi kirurgi. Av denna anledning många försäkringar endast delvis täcker proceduren. Oavsett den ekonomiska situationen man står inför, är det dock alltid klokt att rådgöra med en tandläkare innan man beslutar om den bästa typen av tandköttskirurgi. Även laser tuggummi kirurgi har hjälpt många, kan det inte vara den bästa åtgärden för alla.

  • En kvinna med friskt tandkött.
  • Antibakteriell munvatten är normalt föreskrivs efter laser tuggummi kirurgi.