Vad är en Fretless gitarr?

October 9

En fretless gitarr är helt enkelt en gitarr som inte har band. En bandet är en upphöjd, ofta metall, en del på halsen av en gitarr eller andra stränginstrument som hjälper musiker spelar i samklang med finger inom fret intervaller. Frets lägga till en rikare ljud till speciellt akustiska instrument, medan en bandlös akustisk gitarr är något dämpad eller producerar mindre efterklang, vilket resulterar i en plattare eller mer dämpad ljud. Av denna anledning, de flesta fretless gitarr typer kommer i form av elgitarrer, så att den dämpade ljudet är inte så märkbar.

Det finns gott om föregångare till fretless gitarr. De flesta klassiska stränginstrument, violin, viola, cello och kontrabas, inte har band. Akustiska gitarrer i USA vanligtvis fortfarande har band, men det finns några undantag. Utanför västerländsk musik, det finns många fler Fretless akustiska gitarrer. En anledning till detta är att avstämning kan vara betydligt annorlunda utan band, och icke-västerländska skalor för avstämning kan vara att föredra i vissa musik.

I USA var den här typen av gitarr sannolikt produceras först på 1960-talet, och det har funnits flera gitarr virtuoser som spelar antingen en bandlös gitarr eller bas gitarr eller båda. Vanligtvis dessa gitarrer är elektriska. Theyâ € re fortfarande ovanligt och de kräver mer skicklighet att spela. Utan band, som alla spelare i en violin eller cello kan berätta för dig, måste din finger vara helt exakt. Placera fingrarna bara lite fel, och du € re spela fel not, eller spela höjd eller sänkt. I rockmusik detta kan ses som en fördel, skapar lätt dissonans.

Kända gitarristen Jimi Hendrix använde en Black Widow fretless gitarr i studion i slutet av sextiotalet, och enligt sajten Unfretted.com ades gitarren stulen. Unfretted hävdar Hendrix hade beställt en annan strax före sin död. Frank Zappa använde Fretless gitarrer i många inspelningar i början av 1970-talet, ofta för att tänja på gränserna för ljud och dissonans med sin ovanliga version av rock.

Andra musiker som är kända för sitt arbete på Fretless gitarrer inkluderar Steve Vai, Andy Summers och Pat Metheny. Vai anses vara en veritabel sten virtuos och Summers är mest känd som gitarrist i The Police, men även för hans orädda och experimentell spela, särskilt i album som spelats in efter att polisen bröt upp. Pat Metheny, utan tvekan en av de bästa jazzgitarrister i världen, använder instrumentet i några av hans pjäser. Hans jazzfusion musik lika anpassad till fretless arbete sedan han experimenterar ofta med musik av andra kulturer, där ljudet av en fretless är mer lämpligt.

Även om fretless gitarren inte kan vara utmärkt verktyg för många rock och akustiska gitarrister, har det inspirerat en liten följande. Detta framgår tydligt vid New York City Fretless Guitar Festival, som hölls i början av hösten varje par år. Festivalen presenterar massor av musikaliska framträdanden på instrumentet, och det finns workshops och demonstrationer för att delta för dem som bara lära sig spela ett fretless.

  • De flesta gitarrer har band - de upphöjda metallstänger som går upp och ner instrumentets hals.