Vad är Dehydroepiandrosteron?

March 12

Dehydroepiandrosteron är en steroid som produceras i binjurarna och hjärnan i den mänskliga kroppen. Det är också känt som 5-Dehydroepiandrosteron eller enkelt DHEA. Denna steroid är ett prohormon, vilket innebär att det krävs för hormonproduktion, men har liten hormonella verkan på egen hand. DHEA är det prohormon för både testosteron och östrogen.

Denna steroid produceras i små mängder i människokroppen till sju års ålder, när produktions ramper upp betydligt. Mängden av DHEA i kroppen når sin topp i åldern 20 och 30, och börjar sedan avta. Efter 70 års ålder, produktionen av dehydroepiandrosteron i kroppen minskar med 80%.

DHEA isolerades 1934. I USA var det kommersiellt produceras och säljs som en över disk viktminskning tillägg fram till slutet av 1980, när Food and Drug Administration (FDA) som klassificeras den som en drog. Detta gjorde det olagligt att erhålla DHEA utan recept. År 1994 bytte FDA dess styrande och återigen gjorde steroid tillgänglig för allmänheten som ett komplement. Debatt vuxit upp kring denna förening igen 2009, då en räkning introducerades i USA för att ha det klassas som en anabol steroid.

Det har funnits en mängd studier som genomförts med hjälp av denna steroid, och det har varit tippad som ett botemedel för allt från Alzheimerâ € s sjukdom till depression, och har också använts som en atletisk prestationshöjande. En studie från 2003 fann DHEA kosttillskott för att vara ineffektiva i kampen Alzheimerâ € s, och en studie 1999 visade att detta tillägg hade ingen statistiskt signifikant effekt på manlig muskeltillväxt eller styrka. Två separata studier i 1999 och 2005 fann att långvarig DHEA tillskott är effektiv vid behandling av depression.

Dehydroepiandrosteron är närvarande i kroppen i två former. Den första är som faktisk DHEA, och andra är som sulfat formen av föreningen, som kallas dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS). Detta sulfat produceras i levern och njurarna av människokroppen, och varje DHEA tas oralt tillträder detta formulär. Mängden DHEAS i kroppen är typiskt 300 gånger större än mängden av DHEA. Dehydroepiandrosteron nivåer varierar vanligtvis beroende på vilken tid på dagen, men DHEAS nivåer inte fluktuerar.

Kommersiellt producerade DHEA allmänhet görs från vilda jams. De jams själva inte innehåller denna steroid, men det kan isoleras med hjälp av en kemisk process. Kosttillskott är oftast tas en gång per dag i doser från fem till 50 milligram (mg).

  • Kommersiell DHEA är tippad som en atletisk prestationshöjande.
  • Efter 70 års ålder, produktionen av dehydroepiandrosteron i kroppen minskar med 80%.