Vad är makulaödem?

September 23

Makulaödem är en ögonsjukdom, i vilken små fickor, eller cystor, av vätskeansamling i centrum av näthinnan. I de flesta fall är vätska uppbyggd resultatet av trasiga eller läckande blodkärl i ögat. Kataraktkirurgi är en ledande orsak till makulaödem till följd av oavsiktliga skador på näthinnans blodkärl. Många andra tillstånd inklusive trauma, diabetes, och virusinfektioner kan också föregår sjukdomen. Dimsyn och andra symptom brukar gå iväg på egen hand inom några veckor, men ihållande fall kan behöva behandlas med ögondroppar eller ibland kirurgi.

Gula fläcken är en liten fläck i mitten av näthinnan som fokuserar central syn. Det finns hundratals små blodkärlen kring gula fläcken som, om de skadas, kan läcka vätska och skapa gula cystor. Villkoret är vanligtvis smärtfri, men det centrala seendet kan avsevärt försämras. En person kan ha svårt att fokusera på föremål eller text direkt framför dem. Perifera seendet är normalt lämnas intakt.

Kirurgiska ingrepp för att sätta tillbaka en skadad näthinna eller klara upp starr kan leda makulaödem. Efter en känslig operation, immunsystemet utlöser instinktivt en mild kemisk reaktion för att hjälpa ögonen att läka. Resulte inflammation kan skada blodkärlen och eventuellt orsaka dem att bryta upp. De flesta fall av postoperativ makulaödem beslutsamhet på egen hand utan behandling i två till tre veckor som ögonen fortsätter att återhämta sig.

En person kan också utveckla makulaödem efter en ögonskada eller infektion. Diabetes är en anmärkningsvärd riskfaktor också, eftersom sjukdomen är känd för att försämra näthinnans blodkärl. Dessutom kan vissa receptbelagda mediciner, inklusive de för glaukom och vissa typer av cancer också utlösa makulaödem.

En ögonläkare kan oftast diagnostisera tillståndet vid en rutin synundersökning. Om det är oklart om svullnad och flera cystor är närvarande, som kallas en röntgenbild förfarandet en fluorescein angiografi kan utföras. En fluorescerande färgämne sprutas in i blodet, där det sprider sig i hela blodkärlen i ögonen. Röntgenbilder kan spåra rörelsen av färgämnet för att se om fartyg som läcker till det makula.

Behandling för ihållande makulaödem beror på den bakomliggande orsaken. När infektioner och diabetes behandlas därefter, symtomen brukar klara upp snabbt. Medicated ögondroppar eller injicerade lösningar kan administreras för att lindra inflammation och förkorta läkningstiden. Om andra behandlingar misslyckas, operation bränna blodkärl och ta bort kan anses skadad vävnad.

  • En individ kan utveckla makulaödem efter och ögonskada eller infektion.
  • Makulaödem är en ögonsjukdom, i vilken små fickor, eller cystor, av vätskeansamling i centrum av näthinnan.
  • I vissa fall av makulaödem, suddig syn och andra ögonstörningar lösa utan medicinsk åtgärd.
  • Kataraktkirurgi är en vanlig orsak till makulaödem.