Vad är ett Sponsrade Post?

December 15

En sponsrad inlägg är ett inlägg på en webbplats eller blogg, som betalas av en annonsör. Sponsrade inlägg betraktas av somliga som en legitim reklam metod, medan andra tror att de kan vara något missvisande, och de kan äventyra integriteten i en webbplats. Ett antal reklam företag erbjuder sponsrade inlägg tjänster som ansluter annonsörer med villiga författare, och vissa företag även nå ut direkt till webbplatser som läses av sin målgrupp.

När ägaren av en webbplats är etiskt, identifierar han eller hon tydligt sponsrade inlägg. Innehållet i dessa inlägg varierar; en sponsrad inlägg kan, till exempel, granska en produkt, eller diskutera ett företags erbjudanden. I andra fall webbplatsägare bädda enkelt reklam från sponsorer i inlägg som är relaterade till deras produkter, differentiera sådan reklam från sidofältet eller bannerannonser på andra ställen på webbplatsen, och ibland ta ut en premie för det.

Vissa bloggare gör sponsrade inlägg i en mycket lönsam satsning, tjäna pengar sina bloggar väldigt effektivt. Andra kan använda den för att skapa en liten extra inkomst som hjälper till att betala för webbplatsunderhåll och särskilda projekt. Det är vanligt att se sponsrade inlägg i kombination med andra former av reklam; för annonsörer, är fördelen med sponsrade inlägg som de visar upp på plats feeds, se till att de når alla tittare på en webbplats, inte bara de som besök sidan.

Motståndet mot sponsrade inlägg kan också hittas i blogging community. Vissa människor hävdar att när bloggare skriver betald innehåll, äventyrar det resten av innehållet på sina webbplatser; till exempel, kan en författare som skriver en sponsrad inlägg om bantningspiller vara ovilliga att kritisera kosten industrin. Andra tycker helt enkelt sponsrade inlägg irriterande, speciellt när de avviker radikalt från resten av bloggens innehåll, och några bloggar verkligen förlorar läsare genom att gå överbord med sponsrade inlägg. Det finns också etiska frågor som berörs; till exempel när en sponsrad tjänst inte är identifierad, läsare kanske inte inser att författaren har betalats eller på annat kompenserad för att godkänna en produkt.

Intäkterna från sponsrade inlägg varierar. Som en allmän tumregel, desto större webbplatsen, desto större vinst, eftersom annonsör kommer att betala mer till webbplatser med fler läsare. Mindre webbsidor kan erbjudas gratis produkter eller mindre incitament, med annonsörer i hopp om att nå nisch läsekrets med en minimal utlägg av pengar eller varor.

  • En sponsrad inlägg är ett inlägg på en webbplats eller blogg, som betalas av en annonsör.