Ta bort fläckar från Nylon

January 19

Många verkar tro att eftersom nylon är ett konstgjort material, det kräver nästan ingen skötsel och underhåll. Ja, nylon en relativt låg-underhåll artificiell fiber, men att säga att det kommer att förbli så gott som ny för alltid utan ordentlig vård är helt felaktigt. Ta bort fläckar från nylon så snart de bildar är en viktig del av skötseln. Att hålla nylon ren är en sak, men försöker ta bort en vecka gammal fläck är en helt annan.

Som vi alltid säger, se till att du tvätta upp så mycket du kan om ett spill innan du gör något annat. Ju längre fläcken sitter, desto svårare blir det att ta bort senare. När du tvätta upp överskottet spill, blot den fuktiga återstoden med hushållspapper eller en ren, vit, mjuk trasa. För många färska fläckar såsom mat, dryck, och blodfläckar, kommer du att finna att det är möjligt att ta bort dem helt enkelt genom läsk det drabbade området med en mjuk vit trasa fuktad med ljummet vatten.

Eftersom du inte alltid kan ta hand om en fläck omedelbart, har vi listat vad du kan göra för olika typer av fläckar som har tillåtits att sitta under en tid. Slutligen när man köper en nylonmatta, ta reda på om det kommer med en färdigförpackad fläckborttagnings kit.

  • Mat och dryck. För gamla matfläckar, bereda en lösning av varmt vatten och ett milt tvättmedel som inte innehåller blekmedel. Med hjälp av en ren vit duk, applicera lösningen på det färgade området och låt det sitta i ca femton minuter. Nästa, blot tvållösning med en annan ren trasa doppad i ljummet vatten, fortsätter tills nylon är helt tvättmedel fritt. Slutligen, ta bort kvarvarande fukt genom att trycka ner på fläcken med ett gäng pappershanddukar vikta i en tuss tills nylon är helt torr. Om du har använt detta förfarande på ett nylon matta, kör din vakuum över det en gång när det är torrt.
  • Fett. Blot så mycket av fläcken som möjligt med hushållspapper. När det är klart (det får inte ta bort för mycket av fläcken men varje liten bit hjälper), lägg på en hög kvalitet kommersiella rengöring lösningsmedel på en pappershandduk, och sedan sandskädda på det färgade området. Applicera inte lösningsmedlet direkt på nylonytan. Också skydda händerna med handskar och se till att rummet är väl ventilerat när du använder den här lösningen. När fläcken är borta, torka av ytan torr med en tredje uppsättning av pappershanddukar.
  • Vax och tuggummi. Som med vax och tandköttsrester på någon annan yta, måste du frysa fläcken med en isbit eller en kylklamp. När vaxet eller tuggummi har härdat, dela upp den i fragment med en tråkig skrapverktyg och dammsuga området. Du kan behöva upprepa processen.
  • Rust. Färska rostfläckar brukar ge efter för en tio-procentig lösning av oxalsyra. Du måste dock vara mycket försiktig vid hantering oxalsyra, eftersom det är en extremt giftig kemikalie. För rostfläckar spridda över större områden, är det bäst att söka professionell hjälp eftersom du kan behöva ta till kemikalier som är förbjudna för hemmabruk.
  • Pet mat. Använd en alkalisk rengöringslösning som innehåller reduktionsmedel som kommer att minska färgen från fläckarna. Häll aldrig lösningen direkt på nylonytan; istället, sandskädda den på att använda pappershanddukar. När fläcken är historia, se till att du sköljer nylon rent av reducerande lösningen.
  • Blod, urin och spyor. Strö väteperoxid (tjugo procent styrka) över fläcken att inte bara försvaga den, men också för att arbeta på lukten. När väteperoxid har gjort sitt arbete, torr mopp området bara för att vara säker. Det finns inget behov av att skölja, eftersom väteperoxid reagerar med atmosfären för att neutralisera sig själv.