Vem är Jason Miller?

December 2

Jason Miller var en amerikansk dramatiker och skådespelare. Han föddes i New York 1939, och dog 2001 vid 62 års ålder vann han en Pulitzerpriset för sin pjäs, Att Championship säsong, och blev senare nominerades till en Oscar för sin roll i Exorcisten.

Jason Miller föddes i en arbetarfamilj, och deltog University of Scranton för college. Han började skriva pjäser i slutet av 1960-talet, med ingen hör en Brutna Drum, och enaktare Lou Gehrig dog inte av cancer, The Circus Lady, och Ita € SA Sin att ljuga. Hans pjäser fokuserar på mycket mänskliga erfarenheter, titta på ofta ganska groteska människor och de situationer de befinner sig i. I slutändan är de om inter anslutning, vänskap, och den övergripande skönheten i den mänskliga erfarenheten.

Hans tidiga pjäser möttes med liten fanfar. Hans tre enaktare producerades som en trippel-bill vid Triangeln Theatre 1967, och recensioner var blandade. Ingen hör ett Brutna Drum producerades på Fortune Theatre 1970, med något bättre recensioner. Sedan, nästan från ingenstans, skrev Jason Miller Att Championship Season, som hade premiär på New York Shakespeare Festival och Estelle Newman Theatre 1972.

Det Championship Season var en omedelbar hit: efter en körning Off-Broadway i mer än 140 föreställningar, flyttade den till Broadwayâ € s Booth Theatre. Där såg Jason Miller sin andra fullängds spela köra för nästan en ytterligare 850 föreställningar och lansera honom i rampljuset. Jason Miller vann både en Pulitzerpriset och en Tony Award för pjäsen, och blev en väl respekterad dramatiker nästan över en natt.

Det Championship Season sker i Scranton, Pennsylvania, en av de platser Jason Miller bodde i sin ungdom. Scenen sker runt en döende coach, den tjugonde årsdagen av hans gamla teamâ € s seger i statliga mästerskap. Vissa medlemmar av hans tidigare lag har kommit till honom för att fira och se honom en sista gång innan han dör. Pjäsen erbjuder en rolig, gripande titt på en grov småstad Amerika, och kritiker berömde trovärdighet karaktärerna och dialogen hela.

Efter det mästerskapet Season, Jason Miller didnâ € t skriva en annan pjäs i mer än två decennier, tills hans 2000 enmans play, Barrymoreâ € s Ghost. Istället blev Jason Miller en Hollywood skådespelare, som förekommer mest känt som präst i 1973 filmen Exorcisten. Han dök upp i ett tjugotal filmer innan hans död, mest som ganska små roller. Han agerade också på scen intermittent, framför allt i en nypremiär av The Odd Couple, där han spelade rollen som Oscar.