Använda IF kalkylbladsfunktionen

October 10

Excel innehåller ett brett utbud av kalkylbladsfunktioner som du kan använda. En av de mest mångsidiga kalkylbladsfunktioner är IF. Denna funktion gör att du kan testa något villkor, och sedan använda ett värde om villkoret är sant eller ett annat värde om villkoret är falskt. Till exempel, betrakta följande exempel:

= OM (A2 <C2, "För låg", "")

Lägg märke till att IF kräver tre argument, var separerade med kommatecken. Det första argumentet (i detta exempel, A2 <C2) är villkorligt test. Om testet visar sig vara sant, då det andra argumentet (i detta fall, strängen test "För låg") används. Om testet visar sig falska, då det tredje argumentet (i detta fall, en tom sträng) används. Med andra ord, om värdet i cell A2 är lägre än värdet i cell C2, då denna formel returnerar strängen "för låg." Annars returneras en tom sträng.

Du är inte begränsad, naturligtvis, att återvända strängar i en IF-funktion. Du kan returnera något värde som du vill, inklusive de värden som lagras i andra celler. Till exempel:

= OM (A2 <C2, B6-B7,43)

I detta fall, om A2 är mindre än C2, då värdet härleds genom att subtrahera B7 från B6 returneras. Om A2 inte är mindre än C2, då värdet 43 returneras.

ExcelTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Excel utbildning. Detta tips (2347) gäller för Microsoft Excel 97, 2000, 2002, och 2003. Du kan hitta en version av detta tips för menyfliksområdet i Excel (Excel 2007 och senare) här: Använda IF kalkylbladsfunktionen.