Behöver jag en tyfus immunisering?

July 2

Du behöver en tyfus immunisering om du kommer att vara på platser där det finns en möjlighet att du fånga sjukdomen. Detta är oftast fallet när du ska resa till ett land där tyfus är vanligt. Det kan också vara en möjlighet om du ska vara runt någon som har blivit utsatt för sjukdomen, eller om du är någon som arbetar med sjukdomen i ett laboratorium.

Tyfus bärs endast av människor. Det sprids genom exponering för urin eller avföring från en smittad person. Av denna anledning är det vanligt i länder där det inte finns en hel del offentligt sanitet och mänskligt avfall kan lätt hamna i vattenförsörjningen. Platser där handtvätt inte är den kulturella normen är också platser där tyfus är vanligt. De tyfus bakterier transporteras på händerna till allt en smittad person handen, såsom mat eller vatten, och sedan förtäras av nästa person.

Du bör få en tyfus immunisering innan du besöker flera länder. Dessa inkluderar Afrika, Asien och Latinamerika. Den immunisering bör erhållas minst en vecka i förväg för resor. Om du ska resa till dessa länder regelbundet, måste du förnya din tyfus immunisering vart femte år. Du behöver också en tyfus immunisering om du ska vara runt någon som bär sjukdomen. Forskare och läkare som arbetar med sjukdomen kommer också behöva vaccinationer för att hålla sig säker.

Även om en tyfus immunisering kan minska chanserna att du upphandlande sjukdomen, är det inte felsäkra. Medan du är i ett land där du är i riskzonen, kommer du fortfarande att behöva iaktta försiktighet och undvika upphandlande sjukdomen. Att vara försiktig med vad du äter och dricker, samt hålla sig informerad om tyfus utbrott i de platser du besöker, finns sätt att du kan minska risken.

En tyfus immunisering typiskt tas i tablettform. Du kommer att behöva ta fyra doser vid angivna tidpunkter, och beloppet varierar från person till person. Mellan doser, måste du kyla kapslarna. Liksom de flesta piller, rekommenderas att du tar dem med mat. Liksom många mediciner, kan det finnas komplikationer om du är pensionär eller om du är allergisk mot vissa mediciner, och du kommer att behöva diskutera dessa risker med din läkare i förväg.

  • Tyfus vaccinationer rekommenderas när man går till länder där tyfus är utbrett.
  • Även friska pensionärer bör rådfråga en läkare innan du hämtar en tyfus immunisering.