Vad är Cross Ägande?

June 10

Cross ägandet är en typ av affärsöverenskommelse där en enda enhet äger två eller flera företag som är verksamma i samma allmänna marknaden och är något liknande i naturen. Termen används också ibland för att hänvisa till en investering arrangemang i vilket en investerare kan äga betydande block av lager i flera olika företag som gör affärer med företag som ägs av investeraren. I båda fallen är det oftast motivationen för korsägande för att stärka affärsrelationer och banden mellan de berörda parterna, och för att kontrollera graden av konkurrens som råder inom marknaden.

En tung korsägande sägs föreligga när en ägare har kontroll över ett antal företag som står för en betydande del av en viss marknad. Till exempel, om ett företag råkar äga ett par sändnings TV-stationer, flera av de viktigaste radiostationer, och en huvudtidning som serverar en specifik gemenskap, att bolag skulle delta i ett korsägande strategi. Om du gör det betyder att medan det fortfarande finns viss konkurrens på denna marknad, är det hålls till ett minimum, och tillåter företaget att fritt använda sina resurser för att fånga en total större andel av denna marknad. I vissa länder är denna höga koncentration av korsägande kallas cirkulär ägande, med hänvisning till det faktum att innehav i företaget finns över hela samhället.

Korsägande kan uppstå i andra inställningar bransch. Ett kommunikationsföretag kan ha som sin huvudsakliga verksamhet försäljning av långdistanstrafik, samtidigt som äger ett annat företag som fokuserar på att ge auto konferenstjänster som utnyttjar ownerâ € s nätverk för att tillhandahålla dessa tjänster. På samma sätt kan det samma kommunikationsföretag erbjuder fax sändningstjänster som använder nätverket.

Ett annat exempel på korsägande kan uppstå i snabbmatsbranschen. En enda ägare kan driva en hamburgerkedja, en kedja av pizzerior, och en kedja som specialiserat sig på livsmedel såsom mexikanska rätter eller stekt kyckling. I ett samhälle, till ägaren kan bygga en av varje av dessa restauranger så fånga en större marknadsandel, och använd restaurang leveranser som tillhandahålls av en restaurang distributionsföretag som också är under ägandet av samma enhet. Resultatet är en stark position på marknaden, lägre kostnader till följd av volym köp eller leveranser, och en viss grad av skydd mot förändringar i ekonomin.