Vad är Rhynie Chert?

August 17

Den Rhynie chert är ett fossilt säng ligger nära byn Rhynie i Skottland. Det är känt för att innehålla exceptionellt bevarade fossil av några av de tidigaste kända jordeliv, både växter och djur (leddjur). Den Rhynie chert dateras till tidig devon, cirka 396 miljoner år sedan. Bevarandet är så anmärkningsvärt att konturerna av enskilda celler kan observeras när chert poleras.

Chert är en sedimentär bergart som består av en anhopning av flera olika kvarts sorter. På Rhynie, den fossil strata bildas när en varm källa släppt silicaeous vatten som steg och bevaras de växter och djur på plats. Ekosystemet var mineraliserade i utmärkt skick, för oss att upptäcka 396 Mkr år senare. En nutida exempel på detta fenomen skulle vara på de varma källorna vid Yellowstone Park i USA.

De landväxtfossil bevarade i Rhynie chert är den bästa och mest mångsidiga av sin ålder, vilket gör chert en hörnsten i paleobotany. Även landväxter, såsom alger och mossor, hade funnits sedan slutet kambrium, cirka 500 miljoner år sedan, de hade inte diversifiera förrän silur, cirka 420 miljoner år sedan. Vid tiden för den Rhynie chert, de första växter med kärlvävnader visades. Kärlvävnader används att färja vatten och näringsämnen runt inom växter. Utan dem, växter är grunden mossor och nära släktingar, och kan inte växa mer än ett par inches tall.

Några av de växtsorter som finns i Rhynie chert inkluderar Aglaophyton, Asteroxylon, Horneophyton, Nothia, Rhynia, Trichopherophyton och Ventarura. Fem av sju släkten av landväxter från Rhynie chert innehåller kärlvävnad. Dessa växter var mellan 15 och 40 cm (6-16 i) i höjd, små för idag, men stora för tiden. Plantorna hade omfattande underjordiska gren nätverk av rhizomer, lökar täckta med rothår att ta upp näring. Det finns bevis för symbios med svampar i rötterna, en symbios som fortsätter i de flesta landväxter i dag. Växter utnyttja större yta av den lilla svamphyfer att absorbera näringsämnen, medan svampen tar en nedskärning av de näringsämnen för sin egen överlevnad.

De leddjur ojordade med Rhynie chert är alla relativt liten, och inkluderar stjärtar (Collembola), harvestmen (även känd som pappa långa-ben), klokrypare (små scorpion liknande rovdjur), kvalster (Acari), myriapods (förfäder av tusenfotingar) , små kräftdjur (i sötvatten delen), udda vattenlevande organismer som kallas Euthycarcinoids och Trigonotarbids (utdöda släktingar av spindlar). Inga bevingade insekter har hittat, men vissa visar härledda chracteristics ofta förknippas med bevingade insekter, så det är möjligt att insekts flygning utvecklats miljontals år före.