Vad är Psyko Epilepsi?

April 2

Psyko epilepsi är ett tillstånd där människor upplever sevärdheter, ljud, dofter och smaker som inte är det, föremål ser konstigt eller visas större eller mindre än vanligt, och en känsla av att ha upplevt händelserna före, känd som déjà vu. Ibland kan en välbekant händelse upplevs som aldrig ha hänt förut, kallad jamais vu. Ofta människor uppvisar udda beteenden under en episod, som upprepade svälja och udda benrörelser. De kan känna sig fristående från sin omgivning och rädd, och efter en episod de ofta förvirrade.

Ibland är psykomotorisk epilepsi kallas epilepsi i tinningloben, eftersom det är ofta förknippat med en onormal mönster av aktivitet i delar av hjärnan som kallas de temporala loberna. Episoder av psykomotorisk epilepsi är kända som kramper, och det finns två typer. I en enkel partiella anfall, är personen medveten hela, medan, om medvetenheten förloras, detta är känt som en komplex partiellt anfall. Möjliga orsaker till psyko epilepsi inkluderar skador och infektioner som påverkar huvudet.

Psyko epilepsi kan förväxlas med andra villkor, såsom grand mal anfall, där det finns medvetslöshet och våldsamma muskelspasmer. Dessa är vad de flesta människor tänker på när de hör ordet epilepsi, och de är generaliserade anfall, som påverkar hela hjärnan. Psyko epilepsi kan också förväxlas med petit mal-anfall, som ibland kallas absensepilepsi, där människor tycks gå tom i några sekunder eller minuter. Dessa generaliserad beslag som oftast förekommer i barndomen och kan försvinna senare i livet. Både grand mal och petit mal epilepsi kan behandlas med medicinering.

En episod av psykomotorisk epilepsi kallas en partiellt anfall eftersom den påverkar endast en del av hjärnan. Innan ett anfall inträffar, vad som kallas en aura upplevs ofta, vanligtvis varar bara några sekunder eller minuter. Det är under aura som konstiga tankar och känslor är erfarna, tillsammans med hallucinationer av syn, hörsel, smak och lukt, och visuella störningar. Fysiska symptom som svettningar och illamående kan också vara närvarande.

Efter en aura, generellt verkar en person ledig och kan utföra konstigt, repetitiva kroppsrörelser, som smällde läpparna eller tugga. I ett par sekunder, eller minuter, slutar beslag och en period av förvirring följer, som varar i flera minuter. Ibland i en komplex partiell beslag där medvetenheten har förlorats, beslag slutar inte utan går vidare till att bli en allmän en. Psyko epilepsi kan diagnostiseras med hjälp av MRI, eller magnetisk resonanstomografi, skannar och en EEG, eller electroencephalograph, som registrerar den elektriska aktiviteten i hjärnan. För de flesta människor, kan kramper kontrolleras med medicinering.

  • En typ av neurofeedback utrustning, en elektroencefalogram - eller EEG - maskinen mäter elektrisk impuls aktiviteten i hjärnan och kan bidra till att ge en diagnos för tillstånd såsom epilepsi.
  • Psykomotorisk epilepsi associeras ofta med ett onormalt mönster av aktivitet i delar av tinningloben.
  • En MRI av hjärnan kan hjälpa till att diagnostisera psyko epilepsi.
  • De flesta beslagen orsakas av elektriska avvikelser i hjärnan.
  • Psyko epilepsi kan diagnostiseras genom en EEG-test som registrerar hjärnans elektriska aktivitet.