Vad är inkurans?

June 18

Inkurans är ett ord som används för att beskriva en produkt, tjänst eller koncept som är funktionell, men inte längre användbar på grund av förändringar som skett på marknaden. Teknik kan ha överträffat produkten, till exempel, eller förändringar i utbildning, sociala normer och god sed kan ha gjort en tjänst värdelös. Inkurans är en ständig fråga med allt från medicinsk utbildning till bilar.

Teknisk inkurans uppstår när tekniken utvecklas tillräckligt snabbt att funktionella föremål blir meningslöst eftersom bättre teknik blir tillgänglig. Ibland händer som en naturlig biprodukt av teknologiindustrin, som ständigt utveckla innovationer i ett försök att förbättra. I andra fall kan det vara avsiktlig. Planerad inkurans är en affärsstrategi som används av många företag för att främja hög försäljningsvolym. Mobiltelefoner, till exempel, kommer ut i nya modeller varje år, med målet att tvinga människor att överge gamla modeller så att de kan få nya.

Vid kalkylering och redovisning, är föråldrad en viktig fråga att överväga. Vid värdering föremål, är föråldrad en sak att tänka på. Ta till exempel en bit av diagnostisk utrustning som används inom det medicinska området. När ny, kanske utrustningen vara mycket dyrt. Under normala redovisningspraxis, skulle det ses som depreciera varje år till följd av användning. Däremot kan inkurans påskynda avskrivningar, vilket gör produkten mer värdefulla.

Detta kan vara viktigt när det kommer till saker som att ta ut försäkringar, arkivering försäkringsfordringar, hantera lager, och så vidare. I utrustningen exemplet ovan, skulle inkurans göra värdet av just utrustning mycket låg, när kostnaden för att ersätta den med en utrustning med en liknande funktion kan vara ganska hög. Ultraljud maskiner är ett utmärkt exempel; tekniken bakom ultraljud alltid förbättras vilket innebär att när försäkrar medicinsk utrustning, människor måste tänka inte om kostnaden för att ersätta en särskild enhet, men om kostnaden för att köpa en ny ultraljudsmaskin i allmänhet.

Företagen måste också se upp för inkurans när de hantera lager till salu. Till exempel gör en elektronikaffär inte vill beställa ett överflöd av datorer med en gammal operativsystemet när ett nytt operativsystem är på väg att komma ut, eftersom konsumenterna inte vill de äldre datorer. Likaså butiker behöver hantera andra objekt som snabbt blir föråldrade att se till att de inte sluta med inventering som inte kan säljas.

Obsolescens är också ett problem för människor och utbildning. På områden som avancerar snabbt, kan människor med föråldrad utbildning inte vara anställningsbara, eller kanske behöver omskolning. Till exempel kan en bibliotekarie vana vid kortkataloger inte hitta arbete i bibliotek som använder datorisekatalogiseringssystem. Likaså en programmerare som vet programmeringsspråk som var på modet för 10 år sedan skulle vara till sjöss i ett modernt teknikföretag. Detta är en särskilt stort problem för vuxna som försöker återvända till arbetslivet efter att ha tagit ledigt.

  • I de flesta bibliotek har gammaldags kortkataloger ersatts med datorsystem.