Vad är en Segelduk?

September 8

Segelduk är det material från vilket ett segel, om någon av de olika typerna av segelbåtar, konstrueras. Moderna segel är oftast gjorda med syntetiska fibrer, till skillnad från de naturligt framställda tyg dukar som var anställda tidigare i historien. Moderna seglare och segelmakare kan välja från ett brett urval av material, inklusive nylon, polyester, och olika polymerer. Tyg egenskaper, inklusive elasticitet och styrka, beaktas i varje val.

Historiskt var segelduk vävd av linne, en substans som produceras av lin. Linne är stark men också mycket tung, och i slutet av 19th century, var bomull som används i dess ställe. USA var ett av de första länderna att införliva bomull i segelmakeri. Svårigheten att importera linne under krigstid och överflödet av bomull i landet denna förändring behövs.

Bomull är betydligt lättare och mer flexibel än linne, men linne är starkare. Varken bomull eller linne, emellertid, är mycket motståndskraftigt mot ultraviolett (UV) ljus. Båda är också ganska känsliga för vattenabsorption och efterföljande röta. Dessa material förväntas inte ha ett långt liv, speciellt på de öppna haven, där miljö krafter var i stort sett oförutsägbar och solens UV-ljus var konstant.

Syntetiska material framkom efter ålder fordonsvattenskotrar redan hade börjat och har blivit den mest populära för segelmakeri. Nylons, vanligast i spinnakersegel som reser med vinden, är starka, lätta och har en hög töjningsfaktor. Två typer av polyester används, polyetylentereftalat (PET) och polyetennaftalat (PEN). PET är hållbart och kostnadseffektivt, medan PEN erbjuder mindre sträckning än PET. Polyetentereftalat är det mest populära fiber val för segelduk, och dess sammansättning kan ändras något för att lägga till mer styrka och förhindra brott.

Kevlar är den vanligaste segelduks val för tävlingsfartyg, eftersom det är starkare än PET och har cirka fem gånger sträckan motståndet. P-fenylen-2, 6-bensobisoxazol, även känd som PBO eller Zylon, är en stark polymer som erbjuder en betydande ökning i prestanda över de flesta Kevlar segelduk. Det är en flytande kristallpolymer (LCP), vilka är kända för sin överlägsna styrka och inneboende värme och flamhärdighet. PBO har dock en sämre UV hållbarhet rating än Kevlar och är en av de dyraste segelduk fibrer.

Spectra, en ultrahög molekylvikt polyeten, som förbättrar PBO s UV-resistens och pris, är något mindre gynnsam i sin stretch styrka och hållfasthet. Dyneema är liknande i sammansättning till Spectra. Den är också något mer motståndskraftiga mot krypning, att tendensen hos ett segel sträcka och förlorar sin elasticitet med tiden.

Kolfiber är relativt ny i segelduken marknaden och har blivit ett populärt val trots dess höga kostnad. Dess önskvärda egenskaper innefattar stor styrka, fullständig resistens mot effekterna av UV-ljus, och låg töjning. Kolfiber kan vara utformad i flera sammansättningar, maximera en specifik egenskap för att passa varje fartygs behov. Det är emellertid fortfarande känslig för förlust av flexibilitet med tiden.

  • Moderna segel är ofta gjorda av syntetiska fibrer.
  • Historiskt sett har segel gjorda av linne, och senare, bomull.
  • Segelduk är tyg eller annat material som gör upp ett segel.