Vem Är Lenapeindianerna?

August 23

De Lenapeindianerna - även känd som Lennapi, Lenni Lenape och Delaware indier - en gång bodde i mitten av Atlanten i Nordamerika, i vad som skulle bli New Jersey, New York, Pennsylvania och Delaware. En del av Algonquin nationen, de Lenapeindianerna respekterades som fredsmäklare, ofta uppmanas att förhandla mellan rivaliserande stammar. Trots fredsfördrag med Förenta staternas regering, Lenapen upprepade flyttades, med de flesta så småningom bosatte sig i Oklahoma.

Tidiga Lenapeindianerna var jägare och hackar, men de bedriver också i jordbruket. Män var oftast ansvarig för jakt och fiske, och kvinnorna tog hand om barnen medan bry grödorna. Som bondekultur, levde Lenapen i avvecklade samhällen snarare än att engagera sig i den nomadiska livsstilen hos vissa andra indianstammar.

Lenapen byggde små byar med små runda hus som kallas wigwams eller byggda långhus liknande de som gjorts av Iroquois. Byar ingår vanligtvis en lodge och ett råd hus, och många byar skyddades av palissader av timmer. Lenapeindianerna inte bygga teepees som de som används på slätterna i Mellanvästern.

I början 17th century, när europeiska kolonisatörerna först lösa mittatlantiska regionen, Lenapeindianerna var ivriga att leverera bäverskinn till holländarna i utbyte mot europeiska varor. Tyvärr för Lenapen, overhunted de bävern befolkningen, och de holländska vände någon annanstans för skinn. Denna tidiga interaktion med européerna utsätts också Lenapen till sjukdomar som smittkoppor och mässling, som ofta var dödlig.

Indianer och européer hade allmänt olika idéer om egendom och ägande, vilket leder till förvirring om mark. Lenapen visade fördrag med européer som leasing och avtal för att dela, snarare än inköpsavtalen föreställa sig av holländarna och engelska. Under 17-talet, Lenapen förlorat territorium medan europeiska bosättningen av marken ansträngda sina återstående resurser.

Vidarebosättning började för Lenapen med Fördraget Easton 1758. amerikanska kolonister tvingade Lenapen att lämna New Jersey och New York. De Lenapeindianerna skickades in i Pennsylvania, Ohio eller ännu längre in i vildmarken i väst.

Förbindelserna syrade med de amerikanska kolonister. Under fransk-indianska kriget, Lenapen kämpade på sidan av den franska. Trots förhandlingar med engelska, kolonialister fortsatte att attackera och döda Lenape även efter krigsslutet. Trots detta är de Lenapeindianerna var de första indianstam att underteckna ett fördrag med den nya amerikanska regeringen under den amerikanska revolutionen.

På 1860-talet, var Lenapen gång flyttat, denna gång till Oklahoma. Både Deleware Nation och Delaware stammen av indier grundades i Oklahoma vid denna tid. I början av 21-talet, de flesta Lenape bor i Oklahoma. En liten grupp av Lenape flydde till Kanada, där Delaware Nation vid Moraviantown och Munsee-Delaware Nation bildades.

  • Lenapen bebodda delar av Pennsylvania.