Vad är Akustisk Tile?

September 23

Akustisk eller akustiskt, är kakel används vid husbyggnad för att maximera kvaliteten på ljudet som produceras i det område där kakel är installerad. Denna produkt kan också minska oönskade ljudöverföring som kommer utifrån. Det finns ett antal olika typer av akustiska kakel produkter, inklusive sådana som kan hängas från ett bärverk i taket, de som kan fästas direkt till en befintlig tak, och de som kan fästas på ytan av en vägg . Alla akustiska kakel fungerar genom att göra ytan mjukare, vilket bedövar ekot och efterklang som en hård yta annars skulle producera.

Akustisk kakel är vanligt i stora allmänna utrymmen, för en mängd olika skäl. Teatrar, konserthus och kyrkor använder den för att göra nyanserna i hörselupplevelse trevligare. Dessutom syftar akustiska plattor att helt eliminera yttre buller som trafiken, vilket gör dem inom loppet att fokusera på vad de har kommit för att höra. Detta ljud-filtreringsförmåga är mycket användbar i skolor och kontorsbyggnader, där människor som försöker koncentrera skulle distraheras av ljudet av andra i angränsande rum.

Delvis på grund av den senaste tidens tillväxt i hemmakontor och underhållningssystem har akustiska plattor börjat användas mer allmänt i bostäder inställningar. Precis som i sina kommersiella tillämpningar, akustiska kakel kuddar på hemmakontor från familj distraktioner, och förbättrar hemmamedieupplevelse också. Eftersom fler och fler husägare börjar överväga denna lösning för sina hem, har kakel tillverkare fokuserat på att göra sina produkter överkomliga, lättillgängliga och mer attraktivt.

Inte längre är köparen begränsat till fula vita rutor. Dagens akustisk kakel kommer i mönster som utformats för att likna stuckatur, sten, eller ens tyg. Det har blivit lättare att installera också, väl inom förmågan hos den genomsnittliga helgen remodeler. Villaägare bör ha i åtanke dock att akustiska plattor har speciella egenskaper som gör dem lite annorlunda än andra väggar och tak. De får inte gå att tvätta eller målningsbara, även om de ofta kan blekas, eftersom färg eller tvålrester skulle fylla i dessa små porer och sprickor som gör plattan att göra sitt arbete. Många av dessa faktorer varierar mellan olika tillverkare.

Allt akustiska plattor är inte lika i prestanda, heller. Två mätningar hjälper köparen att identifiera styrkan och effektiviteten av en viss bricka: dess NRC och CAC betyg. NEO står för Noise Reduction Coefficient, och syftar på det sätt kakel behandlar låter som drabbade dess yta. CAC står för Tak Dämpning klass, och hänvisar till den mängd ljud som tillåts passera genom kakel. En bricka med en NRC rating på 80% och en CAC betyget 40 skulle anses mycket effektiva.

Även akustisk kakel måste behandlas annorlunda än en vanlig målad vägg, kan det vara den perfekta lösningen för situationer där buller är ett problem. Med korrekt tillämpning och vård, bör en investering i akustisk kakel tillfredsställa sina användare för många år framöver.

  • Det finns många typer av akustiska kakel produkter, inklusive sådana som kan hängas från taket.