Vad är Eyeball Tatuering?

July 21

Eyeball tatuering är det praxis att injicera pigment direkt i ögongloben för att förbättra synen eller som en form av kosmetisk rekonstruktion för personer med skador på ögat. Förfarandet används sparsamt med ögonläkare, eftersom det kan leda till infektioner, blödningar, eller till och med blindhet. Det har förekommit några rapporter om personer som använder ögongloben tatuering för att uppnå en önskad kosmetisk effekt. Efter dessa rapporter, vissa stater i USA stiftat lagar för att göra ögongloben tatuering olagligt såvida utförs av en läkare.

För att slutföra en eyeball tatuering, en tatuerare eller läkare injicerar nålar fulla av bläck i hornhinnan. Hornhinnan är den genomskinliga lins som täcker ögat. Punktering hornhinnan kan orsaka ögonsmärta eller blindhet. Det kan också orsaka korneal erosion, ett tillstånd som leder till svår smärta i ögonen och ljuskänslighet. Hos personer som har detta tillstånd, det yttersta lagret av hornhinnan förlorar sin anslutning till underliggande membran.

Det finns flera tillstånd i ögat som kan behandlas med hjälp av hornhinnans tatuering. I vissa fall kan tillsats av mer färg för ögat förbättra synen. Eyeball tatuering ibland utförs på människor med albinism, en sjukdom som orsakar brist på pigment i hud, hår och ögon. Utan färg, är ögat alltför känslig för ljus, vilket gör synen svårt. Eyeball tatuering kan minska ljuskänsligheten och därmed förbättra synen.

Eyeball tatuering används också som en rekonstruktiv plastikkirurgi för personer som har en skada eller sjukdom som orsakar hornhinnan ärrbildning. Ärret gör ett område av ögat vända ogenomskinliga. Denna mjölkiga färg kan vara förvirrande för andra. Eyeball tatuering kan fylla inom områdena förlorad färg, åter ögonen för deras pre-skador utseende. På grund av de faror som är förknippade med hornhinnans tatuering, är det i allmänhet bara rekommenderas för patienter som redan har förlorat sin vision.

Under 2008 rapporterade flera medier om att en man från Toronto, Kanada, var den första personen att få en ögongloben tatuering. Även om detta var en väl omskrivna fallet med ögongloben tatuering enbart för den kosmetiska effekten av kroppens förändring, är inte korrekt påståendet att han var den första. Hornhinnan tatuering som en medicinsk behandling, kosmetiska ögongloben tatuering faktiskt har utförts i tusentals år. Den romerske filosofen och läkaren Galen i Pergamum krediteras ofta med att vara den första människan att beskriva processen av ögongloben tatuering och medicinska användningsområden för förfarandet.

  • För att slutföra en eyeball tatuering, injicerar en läkare nålar fulla av bläck i hornhinnan, den genomskinliga lins som täcker ögat.
  • Ögonglob tatuering kan leda till infektion eller blindhet.