Varför är min Pet beter sig konstigt?

July 24

Eftersom husdjur inte kan kommunicera på talade språk som människor kan, de ofta beter sig konstigt, antingen för att de inte kan kontrollera sig själva, eller för att de försöker förmedla ett problem för de människor som lever med dem. Djurs beteende kan ge viktiga ledtrådar om hälsa ett husdjur, och om du märker ditt husdjur agerar konstigt, kanske du vill överväga att konsultera en veterinär, speciellt om beteendet är långvarig eller potentiellt farlig. Se till att hålla ett öga på djuren i ditt liv så att du kan mäta huruvida ett beteende är ovanligt, och även hantera dina husdjur ofta så att du kommer att vara medveten om eventuella konstiga utväxter, skärsår eller sår.

Den vanligaste orsaken till konstiga husdjur beteende är stress. Stress kan orsakas genom att flytta, införandet av ett annat sällskapsdjur, eller införande av en annan människa i hushållet. Djur ska också reagera på den känslomässiga tillstånd av individerna de lever med, så om du är stressad, dina djur troligen kommer att vara för. Stressade djur kan takten, nyp, eller delta i andra tvångsmässigt beteende. Det bästa botemedlet för denna typ av beteende är dags. Se till att djuret har en trygg och välbekant utrymme att retirera till, och försök inte att tvinga sällskapsdjur i någon verksamhet. Om djurets mat- och dryckesvanor förändras, eller beteendet växer sämre snarare än bättre, överväga att ringa veterinären.

En annan källa för konstiga djurs beteende är medicinska problem. Om ett djur plötsligt blir inkontinent eller har problem med kattlådan, till exempel, kan det vara en indikator på mag eller urinvägsproblem. Katter, speciellt, är benägna att njursten, som kan orsaka dem att urinera på konstiga platser. I stället för att straffa ett djur som inte använder badrummet korrekt bör du ta den till en veterinär för en kontroll. Du kan också märka ett djur scooting runt på golvet efter att ha använt toaletten, som är en indikator på påverkade anala körtlar som måste uttryckas.

När djuren börjar bita, klo, eller delta i andra aggressivt beteende, kan det också finnas ett medicinskt problem. Ta del av när djuret agerar ut: det kan vara kopplad till en touch i en känslig region, till exempel. I vissa fall kan ett djur som synes slumpmässigt utveckla aggressiva vanor som bör behandlas av ett djur beteendevetare. Aggressivt beteende kan också vara kopplat till missbruk, så observerar ett djur som agerar aggressivt med omsorg och se om det finns en gemensam länk mellan folket djuret agerar ut mot, till exempel män eller människor bär en viss färg.

Problem med att äta och dricka är oftast starkt kopplade till ett medicinskt problem, såsom matsmältningsbesvär, tand ohälsa, eller cancer. I vissa fall kan ett husdjur vara ovilliga att äta eftersom det är nedtryckt. Ett husdjur kommer också undvika mat som är behäftat, så om du just har öppnat en ny behållare med mat eller använder mycket gamla daltar mat, kanske du vill köpa en ny leverans. Du bör också ändra ett husdjurs kost långsamt, snarare än alla på en gång, blanda ny mat med det gamla så att djuret utvecklar en smak för det. Håll ett öga på hur ditt husdjur äter, och om djuret börjar gå ner i vikt eller dricka stora mängder vatten, ta det på för veterinärvård.

  • En veterinär kan kunna diagnostisera om ett medicinskt problem som orsakar ett husdjur bete sig underligt.
  • Övervaka ditt husdjur matvanor och kontakta din veterinär om eventuella ändringar.
  • Djur ofta svarar på stämningar människorna de lever med.
  • Om en katt verkar konstigt för en längre tid, ska den tas till veterinären.