Vad är en Enlarger?

November 14

En förstorings är ett mörkrum verktyg som projicerar bilder från negativ till att utvidga papper för att göra utskrifter. Förstoringsapparater är oftast en integrerad del av filmen fotografering process om inte fotografer gör kontakttryck, som produceras genom en annan process. Därför är det vanligt att se en förstorings, eller flera, i mörkrummet miljön. Fotografi leveransföretag bär ett sortiment av förstorings, vilket kan bli ganska kostsamt när de är högt specialiserad.

Om du vill använda en förstorings, fotografen fästen film eller ett glas vitt i en speciell hållare på förstorings, vilka projekt ljus genom det negativa. Vanligtvis förstorings pekar ner på en plan yta som är utformad för att rymma utvidga papper. Fotografen kan justera fokus för förstorings, liksom storleken på den resulte utvidgningen. Det finns också vanligtvis utrymme för ett filter som kan användas för att ändra kvaliteten på ljuset som når det negativa för specifika önskade effekter.

Efter förstorings har fokuserat och justeras vid behov, tar fotografen en papper utvidga papper och monterar den under förstorings. Om beskärning önskas, kan metallband användas för att justera mängden papper exponeras. Förstorings slås på igen exponera bilden för önskad tid innan de stängs av för att stoppa exponeringen. Ofta flera testkörningar krävs innan önskad längd på exponering nås, och många fotografer börja med att göra en testremsa med varierande längder av exponering för att avgöra hur länge det växande pappers bör exponeras.

Därefter förstora pappers köra igenom en utvecklare att ta fram det exponeringen, ett stopp bad att stoppa agerande utvecklaren, och en fixare att fixa bilden på papperet. Slutligen en sköljning med vatten gör att utvecklings kemikalierna tas bort, så att bilden är säker att hantera och det kommer inte försämra. Utskriften torkas i en ren miljö och då är det klart för visning, montering, försäljning, eller någon annan avsedd användning.

I svartvitt fotografi, är ett mörkrum ofta lyser med rött eller orange ljus så att fotograferna kan se när de arbetar på utskrifter. Färgfotografering kräver totalt mörker, som framkallningspapper måste uppmärksammas på alla våglängder för utskrifts att komma ut ordentligt. Det kräver också mer sofistikerade förstorings med alternativ som färgkorrigering.

  • Ett mörkrum används för att skriva ut svartvita fotografier kan lysa med rött eller orange ljus.
  • Förstoringsapparater används vanligen vid utveckling film i ett mörkrum.