Vad är helium ballonger?

June 25

Helium ballonger är någon sorts ballong som använder helium som sin primära gas för att hålla dem väders. Uppbundna helium ballonger är vad de flesta människor tänker på när de tänker på heliumballonger, som är de mindre partistora ballonger människor knyter till strängar att ha float som utsmyckning.

Helium ballonger sväva i luften, eftersom gasen inne i dem är lättare än luften utanför. När en gas är lättare än en annan, tenderar det att flyta upp ovanpå det. Du kan tänka på helium ballonger som svävar i luften som liknar en plastflaska full med luft i en vattenpöl. Eftersom luften i flaskan är lättare än vattnet själv, flyter upp till toppen, även om du lägger den djupa vattnet. På samma sätt, kommer helium ballonger flyta till toppen av den tyngre luften. Den hastighet med vilken den flaska luft flyter till toppen av vattnet bestäms av skillnaden i deras densiteter, vilket är ganska extrem: en liter vatten väger 1kg, en liter luft väger 1g.

Helium ballonger donâ € t flyta upp nästan lika starkt som den flaska luft under vattnet, eftersom skillnaden i densitet mellan helium och luft är ganska lite mindre. En liter helium väger rätt runt 0,18 g, medan en liter luft väger ungefär 1,25 g, beroende på dess exakta sammansättning. Thata € sa ganska små absoluta skillnaden, så att om vi skulle fylla våra samma plastflaska med helium det wouldnâ € t flyta i luften, eftersom flaskan själv skulle väga mer än skillnaden mellan gaser. Helium ballonger, dock väger nästan ingenting, eftersom theyâ € re mycket tunna bitar av plast. Detta innebär att även ganska små heliumballonger flyter.

Som helium ballonger får större, de kan bära mer och mer vikt. Eftersom deras volymökningar på en högre takt än deras yta, om du bygger heliumballonger stora nog du kan faktiskt börja att bära människor och fordon. Zeppelinare arbetar på denna princip, men de måste vara ganska stor för att kunna transportera passagerare och för att kompensera för den ökade vikten av de tjockare skinn och ramar de har som sina ballonger. För att ge en uppfattning om hur storleken påverkar det, kan en genomsnittlig part ballong med en diameter på en fot (30cm) bär omkring 14g vikt. En enorm ballong, med en diameter på sex fot (1,8 m) kan bära omkring sju pounds (3,1 kg). Och verkligen gigantiska heliumballonger, med en diameter på 100A € (30m) kunde bära över 16 ton (15,000kg).

Helium ballonger börjar få viss uppmärksamhet vid dessa större storlekar, som möjliga fordon för distansflygresor. Förr i tiden fanns det viss uppmärksamhet ägnas åt dessa zeppelinare och luftskepp. Tyvärr har vissa av dem åberopade vätgas istället för helium, eftersom vätgas väger mindre än hälften så mycket som helium, vilket gör den mer effektiv som en gas att flyta en stor mängd vikt. Nackdelen var dock att väte var oerhört brandfarlig. Efter det väte som används resulterade i en massiv katastrof folk slutat lita zeppelinare helt, trots att helium är egentligen inte brandfarlig alls.

  • Små helium ballonger på strängar ses ofta vid födelsedagskalas.