Vad är framtiden för teknik?

November 6

Ingen kan förutsäga framtiden för tekniken exakt, eftersom ingen kan se framtiden. Men det finns rimliga argument som kan göras utifrån de framsteg och trender teknik i det förflutna. Till exempel är det rimligt att förutsäga att datorer kommer att fortsätta att få mer kraftfull, många, och billigare. Områden med stor potential som just börjat utnyttjas i dag, liksom bioteknik, nanoteknik, och annan ny teknik, kommer att fortsätta att bära frukt.

Teknik i allmänhet kommer troligen att fortsätta att förbättra, eftersom den har i årtusenden, skapar både löften och risker. Vissa futurister har även hävdat att graden av tekniska framsteg accelererar, citerar argumentet att bättre verktyg hjälper oss att skapa ännu bättre verktyg, och det finns fler duktiga forskare och ingenjörer i dag än någonsin tidigare.

I området för datorer, vi redan ser ökad miniatyrisering och funktionalitet. Idag kan någon interagera med tiotals eller hundratals inbäddade mikrochips i hela hemmet och kontoret, i framtiden kommer det att bli många tusen. Ökad bandbredd och minskar kostnaderna kommer att leda till vad vissa har kallat "ubiquitous computing" - datorer överallt hjälper oss med allt. Detta tar datortekniken till nästa steg.

Vissa kommentatorer, särskilt Bill Gates, tror de närmaste decennierna kommer att markeras med efterlängtade revolutioner i robotik teknik, med robotar in i hemmet och på arbetsplatsen i stor skala. Redan, robotar som används för att rengöra pooler, mattor, och utföra rudimentära säkerhetsfunktioner. I Japan och på andra håll, är forskningen intensiv att utveckla robotar som kan ta hand om de äldre och hjälpa automatisera fler manuella arbets arbetsuppgifter. Denna process av ökad automatisering kommer att generera välstånd, vilket möjliggör ytterligare investeringar i automation, tills slutligen, kommer de flesta fysiskt arbete vara frivillig.

Andra futurister se trender i automatiseringsteknik som leder till stationära fabriker som decentralisera tillverkning och tillåter användare att snabbt tillverka föremål som redskap och mobiltelefoner från enkla prekursorer delar, som kretskort och plastpulver. "3D-skrivare" kan revolutionera produktfördelning på samma sätt som P2P idag har revolutionerat distributionen av musik och video. Användare kan dela konstruktioner på öppen källkod platser, vilket gör dem tillgängliga för alla på jorden med den nödvändiga skrivbords fabriken.

Bortsett från dessa två områden, det finns tiotals om inte hundratals domäner som kommer att fortsätta att avancera teknologiskt: nya material, nanoteknik, läkemedel, genterapi och stamceller, förnybar energi, display och gränssnittsteknik, artificiell intelligens, och mer. En sak är säker: framtiden kommer att ha bättre teknik än tidigare. Men kommer vi lägga den användas bättre? Endast tid och ansträngning kommer att berätta.

  • Robotics är ett viktigt område för teknikutveckling.
  • Bioteknik och genterapi är framtiden för vården.
  • En global ekonomi lämnar öppet dörren för delning av framtida teknik.
  • Manuella jobb arbetskraft blir allt mer automatiserad genom teknik, sätta manuella arbets arbetare utan jobb.
  • 3D-skrivare kan användas för att skapa modeller eller produkter direkt från digitala konstruktioner.