Vad är Sea Foam?

September 2

Sea skum sannolikt skapas genom en kombination av faktorer. Ruttnande organiskt material såsom fisk, växtliv och mikroskopiska organismer, tång utsöndringar, och andra proteiner, och i vissa fall föroreningar, är alla transporteras på små luftbubblor piskade upp av tidvattnets rörelser. Som strömmar når stranden och en vågformer, bubblor luften väl upp till ytan klibbar ihop. De våg kraschar och skummet levereras till land.

Mängden skum som skapats på en strand vid varje given tidpunkt kan variera som faktorer fluktuerar. En växtplankton blom är mikroskopiska alger som kan återge så snabbt när förutsättningarna är de rätta, att biomassan kan ses från rymden. Det kan missfärga havsvatten till en brun eller rödaktig färg, vilket ger upphov till namnet, Red Tide, men forskarna föredrar "algblomning" eftersom färgen varierar och blomningen är kopplad till tidvattenrörelser. Skadliga algblomningar kommer att producera naturliga gifter och bryter löst syrenivåer i området, utlöser en plötslig die-off av lokala marina livet. Den plötsliga ökningen av organiskt avfall kan bidra till större mängder havsskum.

Mänskliga produkter bidrar också till sjöss skum, inklusive avrinning från gårdar, fabriksavfall och avloppsspill. Skum följd av föroreningar är ofta brunt, fast skum som orsakas av en röd flod eller andra organiska källor kan också visas brunaktig. Generellt är skum som inte skapats av föroreningar eller algblomning vitt.

Under 2007 har havet skum kopplat till dödsfall och grundstötning av hundratals flyttande sjöfåglar på Monterey Coast i Kalifornien. Forskarna ursprungligen illa när fåglarna påträffades belagd med en gulaktig grönaktig substans, matte fjädrarna. Detta orsakade fjädrarna förlorar sin isolerande egendom, och 207 fåglar dog av kylan havet medan 550 andra blev strandsatta. Forskare småningom kopplat en nyligen giftfri algblomning som hade resulterat i skum med den problematiska rester på fåglarna.

En annan helt annorlunda inträffade även under 2007. Medan de flesta beachcombers upplever havsskum som relativt små fickor av skummande bubblor, i vissa fall omständigheter kommit ihop till kolossala mängder av luftiga skummet. I augusti i år surfare på vattnet i Yamba, Australien strax norr om Sydney var i för en stor överraskning. En bokstavlig mur av havsskum kom drivande i att omsluta stranden. Skummet dvärgväxta beachgoers, som täcker stranden, även driver upp till närliggande byggnader inklusive livräddare centrum. Den bisarra scenen, döpt till "Cappuccino Coast" fångades i bilder så otroligt att undersöknings hemsidor blev kontaktade för att bestämma deras äkthet.

  • Organiskt avfall finns inom havsskum.